sunnuntai 25. elokuuta 2013

Etanaa mä metsästän, tahdon saada suuren...

Viime vuonna puutarhassamme oli jo kohtuullisen paljon etanoita, lehtikotiloita lähinnä. Varsinkin sateen jälkeen niitä löytyi käytäviltä. Hiukan stressasin niiden leviämistä, mutta lähinnä heittelin niitä metsään enkä hävittänyt niitä.
 
Tänä kesänä lehtikotiloita on ollut yllättävän vähän. Melkein kahdella kädellä pystyy laskemaan sen määrän, mitä olen löytänyt. Vaikka meilläpäin on tänä kesänä satanut paljon, niin nähtävästi nuo eivät ole lisääntyneet.
 
Aloin kuitenkin hiukan heräilemään kun kasvien lehdet alkoivat olemaan rei'illä. Saattaa olla että pienempiin reikiin löytyy muitakin tuholaisia, mutta kun nuo 30-50 cm leveät kilpiangervon lehdet oli jyrsitty keskeltä ristiin rastiin, aloin epäilemään etanaa tuholaiseksi.
 


 
No, kyllähän se tuholainen sieltä löytyi ja taitaapa tuo olla espanjansiruetana eli tappajasiruetana. Näin tuollaisen ensimmäistä kertaa elämässäni ja nyt kauhistuttaa, josko ne ovat levittäytyneet jo meidän seudulle saakka. Muutamia alla olevaa pienempiä yksilöitä olen löytänyt ja meillä kun ollaan vieraanvaraisia, niin kuumaa kylpyä niille on tarjottu. Eli olen hävittänyt ne kaatamalla kiehuvaa vettä päälle. Myös etikkaan olen etanoita upottanut. Onneksi niitä ei ole vielä kovin montaa löytynyt.
 
 
 
Innokas valokuvaaja kun olen, niin tässä vielä muutamia lähikuvia muista pikku "öttiäisistä", joita olen kesän aikana pihalta bongannut ja sattunut kamera olemaan mukana.
 
"Lennä lennä leppäkerttu ison kiven juureen..."
Kuva: 105mm macro lens, 1/13s at f/8
 
 
"Etana etana näytä sarves, onko huomenna pouta?"
Kuva: 105mm macro lens, 1/25s at f/22
 
"Heinä-heinäsirkka, soittaa viuluaan..."
Kuva: 105mm macro lens, 1/40s at f/22
 
Runsaassa vadelmasadossa oli kohtuuvähän matoja tänä vuonna
Kuva: 105mm macro lens, 1/2s at f/3.5
 
"Hämä-hämähäkki kiipes langalle..."
Kuva: 105mm macro lens, 1/25s at f/14
 
 
Kuva: 105mm macro lens, 1/640s at f/11
 
Tätä kaverusta säikähdin ihan tosissaan kun en tunnistanut mikä se oli. Se näytti yhtä aikaa lepakolta ja kuoreen muumioituneelta perhoselta. Kaksi tällaista roikkui pensashanhikin oksille "maastoutuneena" pari päivää. Lopulta ne tunnistettiin kiitäjäperhoseksi. Nuo silmät alemmassa kuvassa ovat kyllä aika pelottavan näköiset.
 
Kuva: 105mm macro lens, 1/20s at f/22


Kuva: 105mm macro lens, 1/30s at f/22
 

2 kommenttia:

  1. Upeita kuvia öttiäisistä. Meni kyllä ihan kylmät väreet, kun ajattelin, että olet löytänyt puutarhastasi espanjansiruetanan. En tykkää tippaakaan etanoista ja vielä vähemmän noista tappajaetanoista. Sen jälkeen taitaa olla turhaa kasvattaa yhtään mitään.

    VastaaPoista
  2. Voi kiitos! Pikkasen jänskättää mitä ensi vuosi tuo tullessaan...

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa ♥