sunnuntai 4. elokuuta 2013

Helmityöt, ei kai näihin jää koukkuun?

Lainasin kirjastosta kesän aikana Martha Stewartin Suuren askartelu- ja käsityökirjan, jossa on hyvin monipuolisesti erilaisia ohjeita ja ideoita. Muistan, kuinka joskus nuorena tuli tehtyä helmistä rannerenkaita ja jotenkin tämä muisto innosti kokeilemaan helmitöitä uudelleen.
Ostin paljon erivärisiä helmiä, silkkilankaa, erivärisiä rautalankoja, kukkateippiä ja pienet sivuleikkurit. Hinnoissa on muuten hiukea ero eri kaupoissa (huomasin vasta ostettuani varmaan siitä kalleimmasta vaihtoehdosta) ja itse asiassa yksi pieni helmipussi tai -laatikkoa ei kovin pitkälle riitä. Yhdelläkin pussilla/väri pääsee kuitenkin hyvään alkuun.
Aloitin harjoittelun ihan pienellä ja yksikertaisella projektilla eli tein pari helmikukin koristeltua hiuspinniä.

Helmikukalla koristeltu hiuspinni
Jokaiseen kukan terälehteen pudotetaan 20 helmeä ja kiepautetaan rautalanka toisen ympäri. Keskelle vielä laitetaan muutama helmi kukan keskiosaksi. Sitten rautalangat vain kiepautetaan pinnin ympäri. Nopeaa ja lapset tykkäävät lopputuloksesta.
Ihastuin kirjassa olleeseen ohjeeseen, jossa oli tehty kanukan kukista hiuskoriste. En ollut osannut varautua siihen, että valkoisia helmiä kuluu tähän niin paljon. Minulla tosin oli useampi rasia/pussi valkoisia helmiä, mutta tehdessäni huomasin, että ne olivat hiukan eri värisiä ja -kokoisia. Ratkaisin tämän niin, että käytin kahta eri pakkausta, joissa helmien värit olivat samat, mutta koko hiukan eri. Tein sitten kaksi terälehteä toisilla ja kaksi toisilla helmillä. Vaikka lopputuloksena kukka on melko pieni, läpimitaltaan ehkä 8-10 cm, niin helmiä kului tähän n. 650 ja kyllähän tähän pieneen näpertämiseen kului jonkin verran aikaakin. Kiinnitin kukan kukkateipillä hengettömään pinniin ja tänään kokeilin laittaa sen nutturaan koristeeksi kummitytön rippijuhlia varten. Itse ainakin pidin lopputuloksesta.
Kuva: 105 mm macro lens, 1/250s at f/7.1
Helmitöiden tekeminen oli mukavaa ja tulen varmasti tekemään helmistä vielä muutakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa ♥