maanantai 5. elokuuta 2013

Keittiössä tuoksuu mustaherukkamehu

Kuva: 105 mm macro lens, 1/50 s at f/7.1
Pihallamme kasvaa kaksi mustaherukkapensasta (Öjeby). Toinen on nyt tyhjennetty marjoista ja ajattelin tehdä niistä mehua talven mahdollisia flunssakausia varten. Marjoja ei tullut kovin paljoa, mutta kuitenkin 2,5 kiloa (n. 5 litraa).
 
Toisestakin pensaasta pitäisi marjat poimia lähipäivinä, sillä ne alkavat olla melko pehmeitä ja varisevat jo helposti poimiessa. Niistä ajattelin tehdä ainakin hiukan mustaviinimarjahilloa, koska tyttäremme pitää pinaattiletuista ja mustaviinimarjahillo on herkkua niiden päällä.
 
 
 
 
 
 
 
 
Koska emme ole saaneet aikaiseksi ostettua Mehu-Maijaa, keitin teräskattilassa 1,5 litraa vettä ja lisäsin 2,5 kiloa huuhdeltuja mustaherukoita kattilaan. Keitin herukoita parikymmentä minuuttia samalla murskaten niitä kauhalla reunoja vasten. Tämän jälkeen valutin mehun marjasiivilän läpi painelematta marjoja. Mehuun ei tullut näin mukaan yhtään siemeniä tai muita sattumia (vaikka eipä nekään olisi haitanneet). Marjamäski pääsi jatkamaan luonnon kiertokulkua kompostiin.
 
Raakaa mehua tuli 2 litraa ja kaadoin sen takaisin puhtaaseen kattilaan ja lisäsin siihen kilon sokeria ja kiehautin. Kaadoin mehun suppilon avulla uunissa kuumennettuihin lasipulloihin. Vinkki! Granini -ym. tuoremehupullot ovat erittäin hyviä mehujen pakastamiseen. Talvella on helppo ottaa pakkasesta jääkaappiin sulamaan yksi parin desin pullo kerrallaan.

 
 

1 kommentti:

Kommenttisi ilahduttaa ♥