lauantai 3. elokuuta 2013

Kesäkurpitsat parhaassa kasvuvauhdissa

Kesäkurpitsat turhan tiheään istutettuina.
Seasta pilkottaa vielä avomaankurkkujakin.
Jokavuotisena perinteenä on istuttaa kesäkurpitsan taimi johonkin nurkkaan kasvimaalla. Tänäkin vuonna ostin yhden taimen puutarhamyymälästä ja toisen sain kaverilta, joka oli itse tuon siemenestä kasvattanut. Kesäkurpitsa jaksaa tehdä vauhtiin päästyään satoa syksyyn saakka ja vain mielikuvitus on rajana mihin kaikkeen ruokaan sitä voi käyttää. Minulla tosin taitaa olla joko mielikuvituksen puutetta tai yksinkertaisesti laiskuutta valmistaa tuosta monipuolisesta herkusta ruokaa. Ensimmäisten kesäkurpitsojen valmistuttua sitä aina innostuu tekemään jotakin, mutta ensi-innostuksen loputtua niitä jaellaan kaikille pihassa kävijöille.
 
Kesäkurpitsa saattaa olla hiukan hidas lähtemään kasvuun kun se laitetaan maahan ja taimet saattavat näyttää tosi kurjilta. Usein minulla on katkennutkin versoja, mutta kummasti taimi aina virkoaa. Vauhtiin päästyään se tuottaa hedelmiä niin, ettei mukaan meinaa ehtiä.
 
Kesäkurpitsa viihtyy hyvin ravinteikkaassa maassa, jonka pitäisi olla kuohkeaa. Itse olen nuo istuttanut melko tiiviiseen peltomultaan ja lisännyt kompostia pintamultaan kesän mittaan. Istutustiheys on n. 1-2 tainta/neliö. Kesäkurpitsan hedelmistä osa väistämättä menee pilalle eli kellastuu päästä ja alkaa "mätänemään". Tämän välttämiseksi kannattaa nyppiä kukat hedelmien päistä pois. Btw nämä kukatkin ovat syötäviä, esim. salaateissa tai friteerattuina, mutta itse en ole niitä vielä syönyt.
 
Lähes 50 cm pitkä ja 10 cm halkasijaltaan oleva kesäkurpitsa.
Kuva: 105 mm macro lens, 1/400s at f/3, exp.comp. +0.7EV
Parhaita kesäkurpitsat ovat 15-20 cm pituisina, jolloin ne kannattaa irrottaa joko veitsellä leikkaamalla tai pyöräyttämällä. Itselläni joka vuosi ainakin yksi hedelmä unohtuu kasvamaan jättikokoiseksi. Onhan tuollainen suuri yksilö komean näköinen, mutta valitettavasti se vie voimaa kasvilta ja heikentää muiden hedelmien kasvua.
 
Joskus olen tehnyt kesäkurpitsasta jauhelihalla ja riisillä täytettyjä kesäkurpitsaveneitä (laitetaan pituussuunnasta halki, koverretaan sisus täytteiden joukkoon ja lisätään täyte sekä juustoraaste). Äitini on nyt innostunut tekemään peruna-jauheliha-kesäkurpitsavuokaa, joka on kuulemma tosi hyvää. Kesäkurpitsa on myös hyvää grillivartaissa.
 
Tässäpä jonkinlaista sovellettavaa kesäkurpitsavarrasreseptiä:
 
2 kesäkurpitsaa
 
Marinadi:
2 rkl öljyä
1 rkl valkoviinietikkaa (tai vastaavaa)
2 tl yrttejä (esim. timjami, basilika, salaattimausteet)
ripaus suolaa
 
Puisia varrastikkuja
 
Vartaissa vain mielikuvitus on rajana, mitä kesäkurpitsalle laittaa siihen kaveriksi. Esim. kirsikkatomaatteja, lihapullia, halloumijuustoa jne.
 
Tee ensin marinadi ja anna hetken aikaa maustua.
 
Tee juustohöylällä pitkittäissuuntaisesti kesäkurpitsoista ohuita siivuja. Laita vartaaseen ensin vuorotellen kesäkurpitsanauhaa ja muita aineksia, kunnes kesäkurpitsanauha loppuu. Sivele marinadi ainesten päälle. Paista grillissä tai uunissa n. 5 minuuttia tai kunnes ainekset ovat kuumenneet.
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa ♥