sunnuntai 4. elokuuta 2013

Kissako omenapuun pahin tuholainen?

En se minä ollut...
Kuva: lens 70-300 mm, 1/125s at f/5.6
 
Rakkailla kissoillamme on välillä tapana käyttää puutarhan puita raapimapuina. Viime vuonna havaitsin tämän, kun pylväshaavoista ja koristeomenapuista (Hopa) alkoi kuoret lohkeamaan. Näihin ehdin laittamaan haavanhoitoainetta ja pylväshaavat eivät ole olleet moksiskaan, mutta koristeomenapuut olivat viime vuonna melko kurjan näköisiä. Tänä vuonna ne ovat kasvaneet normaalisti, mutta kukkia oli tosi vähän, en tiedä johtuiko tämä viime vuotisista tuhoista vai aivan jostakin muusta.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kissan tekemiä tuhoja oikealla
(vasemmalla tukikeppi ;) )
 
 
Pihallamme kasvaa kolme omenapuuta vierekkäin: Malus Valkea kuulas, Sariola ja Borgovskoje. Omenapuut on istutettu 3-4 vuotta sitten, mutta satoa ei ole vielä tullut. Kesällä aloin ihmettelemään, kun yhteen omenapuuhun tuli kukkia, mutta lehtiä ei oikeastaan ollenkaan. Kun aloin tätä tarkemmin tutkimaan, olivatpa tainneet kissat käyttää tätäkin raapimapuunaan ja runko oli halkeillut ja todella kurjan näköinen. Tähän ei enää ehtinyt haavanhoitoainetta laittamaan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kuva: lens 70-300 mm, 1/160s at f/5.6
 
Kysyin omenapuun pelastamiseksi apua Blomqvistin taimistolta ja sieltä neuvottiin, että oksia tulee leikata pois todella rajusti (vaikka tätä ei keskellä kesää muuten suositella), jotta omenapuu haihduttaisi mahdollisimman vähän vettä. Tein työtä käskettyä ja nyt omenapuu näyttää terveemmältä ja se on tehnyt yhden omenan!
 
Täytyy katsoa ensi vuonna miltä tuo omenapuu näyttää, eli onko toivoa tulevasta vai pitäisikö suosiolla istuttaa uusi omenapuu sen tilalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa ♥