lauantai 3. elokuuta 2013

Pensasmustikoiden valmistuessa

Kuva: 105 mm macro lens, 1/60s at f/7.1
Nuo peukalonpäänkokoiset ihanat mustikat ovat valmistumassa, vaikka vieläkään ei kovin hurjaa satoa ole odotettavissa, mutta joka vuosi vähän enemmän. Pensasmustikat tuottavat suurimman satonsa noin 6 vuotiaana ja voivat tuottaa satoa jopa 20 vuotta.
 
Istutin pensaanalut vuonna 2010 ja ensimmäisenä vuonna taisi tulla kolme mustikkaa, mutta voi sitä intoa siitäkin vähästä. Pensaat ovat eri lajikkeita, minkä pitäisi edesauttaa pölyttymistä ja marjasadon määrää. Pensaat on istutettu aurinkoiselle paikalle rodomultaan, koska mustikka ei siedä kalkittua maata. Pensaiden ympärille kosteutta pitämään keräsin metsästä sammalta ja mustikan varpuja. Nyttemmin metsäpohja on lähes kadonnut penkistä ja valtaa on ottanut tuo lapsuuden herkku ahomansikka. Mustikkapensaat ja ahomansikat elävät sulassa sovussa ja todennäköisesti nuo ahomansikat ovat pitäneet kosteutta maassa, ainakin mustikat ovat viihtyneet.
 
Pensasmustikkalajikkeeni valmistuvat eri aikaan. Yleensä toisessa on raa'at marjat kun toisen valmistuvat, mutta tänä vuonna toisessa pensaassa marjat eivät ole edes kehittyneet kun toisesta jo voi niitä poimia.
 
Nuo yllä olevan kuvan kypsät mustikat olivat häipyneet pensaasta ja kukaan perheestä ei tunnusta popsineensa noita makoisia herkkuja suuhunsa, joten oletan että mansikkamaallakin tänä vuonna ahkerasti käyneet herkkusuut harakat ovat olleet asialla. Pitäisiköhän kuitenkin palauttaa nuo rastasverkot pensaiden päälle, että ehtisi itse poimia kypsät marjat?
 
Tässä hiukan esimakua tulevasta sadosta
(ei ihan vielä tule ongelmia pakastimeen mahtumisen kanssa).
Pensasmustikat ovat erittäin maukkaita ja säilyttävät kiinteytensä paremmin pakkasessa kuin tavalliset mustikat. Pensasmustikat eivät myöskään värjää suuta ja sormia samalla tavalla kuin metsämustikat. Pensasmustikat ovatkin ihania esimerkiksi Brita-kakun väliin talvella. Nam!
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa ♥