perjantai 30. elokuuta 2013

Venetsialaisviikonlopun kukkijoita

On elokuun viimeinen viikonloppu, viikonloppu jolloin alueellamme (ja nykyään melko laajasti koko länsirannikolla) vietetään Venetsialaisia, joka on huvilakauden päätösjuhla. Meilläpäin sitä kutsutaan myös veden, tulen ja valon juhlaksi. Rannat täyttyvät kynttilöistä ja lyhdyistä, kaupungilla on monenlaista ohjelmaa sekä aikuisille että lapsille, ilotulituksista puhumattakaan. Nyt tosin on metsäpalovaroitus ja huomenna puoleen päivään mennessä tiedetään, saako raketteja edes ampua.
 
Vaikka iltojen pimetessä, kynttilöiden syttyessä Venetsialaiset ovat kaunista aikaa, toisaalta tämä viikonloppu tuntuu aina myös hetkeltä, jolloin kesä vaihtuu syksyyn. Säät ovat kyllä suosineet nyt elokuussa ja vieläkin on todella kaunis ilma. Kukatkin nauttivat tästä säästä, kunhan muistaisi niitä kastella näin pitkänä sateettomana aikana. Tässä katsausta vielä kukkiviin kasveihin.
 
Lumikärhöt (Clematis Paul Farges) ihastuttavat sisääntulon edessä runsaalla kukinnallaan. Olen päästänyt ne tänä vuonna menemään myös maata pitkin ruusujen ja tuivioiden väliin.
 

 
 
 
Dahliat ovat myöhäisen istutuksen vuoksi vasta nyt kunnolla kukintavaiheessa.
 

 
 
 
Törmäkatkero yrittää vielä kukkia. Se on todella hitaasti lähtenyt kasvamaan, mutta tekee kauniita kukkia.
 
 
 
Gladiolukset eli miekkaliljat ovat vasta alkaneet kukkimaan. Ne eivät tosin ole aivan täydellisiä: olisiko heinäkuun märkyys vaikuttanut tulevien kukkien ulkonäköön. Mutta ovat ne kauniita kukkia.
 


Liljat ovat nyt parhaimmillaan. Tuoksu on todella huumaava ja leijuu ympäri puutarhaa. Onneksi meillä ei ole koskaan näkynyt liljakukkoja (knock on wood).


 
 
 
 
Härmästä huolimatta syysleimut kukkivat kauniisti. Taas aloin perääntymään mietteissäni hävittää ne. Muistuttakaa minua ensi keväänä että olen luvannut hävittää ne.
 Verikurjenpolvikin yrittää vielä tehdä näin loppukesästä muutamia kukkia. Se on hauskasti levinnyt siemenistä muutamaan kohtaan melko kauas emokasvista.Maksaruohot alkavat pikkuhiljaa myös kukkimaan kauniina mattona.Kuunliljat (Hosta undulata mediovariegata) kukkivat viimeisillä kukillaan.


 
Tämä sipulikasvi oli mukana lilojen kukkien sipulipakkauksessa enkä muista nimeä (enkä yhtäkkiä sitä mistäänlöytänytkään). Aika vaatimattomasti kukkii eikä ole mitenkään rehevä.Samassa penkissä koristeomenapuun alla minulla on isoja ryhmiä kolmea erilaista ja eri aikaan kukkivaa jaloangervoa. Tämä Astillbe Cattleya on kukkijoista viimeinen.


 
Purppurakeijunkukkaa (Heuchera micr. Palace Purpple) on istutettuna autotallin vierustalle keijunkukan, kurjenmiekkojen, kuunliljojen ja sormivaleangervojen kanssa. Takana näkyy rauhoittavan värinen ja ihanan pehmeän tuntuinen ohotanmaruna. Purppurakeijunkukka on osittain haastava kasvatettava: se ei ole erityisen talvenkestävä, mutta leviää siemenistä. Taimia kuolee usein siitä missä niiden pitäisi kasvaa, mutta muualta penkistä niitä sitten löytyy ja siirtelen niitä kesällä "oikeaan paikkaan". Lehti on kauniin purppuranvärinen ja kukat kermanvalkoiset.


 
Valkoista pensashanhikkia (Dasiphora frut. Abbotswood) olen istuttanut pensasaidaksi ja niitä on kolmisenkymmentä kappaletta. Niitä istutettaessa puutarhalta loppuivat taimet kesken ja en halunnut jäädä ilman, joten ostin toiselta puutarhalta eri lajiketta valkoista pensashanhikkia. Kyllähän tarkkaan katsova huomaisi että kasvutapa on hiukan eri, mutta hyvin ne ovat keskenään sulautuneet. Kukinta on mielettömän runsasta parhaillaan. Pensaaksi aika jännä, että se levittäytyy myös kymmenen metrin säteellä kukkapenkkeihin ja laatoitusten väleihin. Olen joitakin taimia yrittänyt säilyttää, josko niille löytäisi jossakin välissä kivan kasvupaikan.Ja tokihan ryhmäruusut vielä ihastuttavat kauniilla kukinnallaan.


 
Oikein mukavaa Venetsialaisviikonloppua!

4 kommenttia:

 1. Oi miten sinulla kukkaset kukkii kovasti ihania ovat,kaikki niin
  reheviä kiitos näistä oli ilo katsella ja ihastella:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Kun ymmärtäisi itsekin vain oleskella pihalla ja nauttia.

   Poista
 2. Sinulla on vielä kovin kesäistä ja paljon kukkivia kasveja. Meillä liljat ovat aikaa sitten lopettaneet. Ensi keväänä pitääkin lisätä nimenomaan loppukesän kukkijoita, että kesä jatkuisi pidempään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi osata istuttaa monenlaista kukkijaa. Minulta ehkä puuttuu keskikesän kukkijoita.

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa ♥