keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Talvi yllätti sekä puutarhan että puutarhurin


 
 
Syyslomareissulta pohjoisesta tullessamme kotonakin oli lumi satanut maahan. Autoilijaa talvi ei päässyt yllättämään, mutta puutarhan ja puutarhurin kylläkin. Kotosalla oli myrskynnytkin jonkin verran ja tuolit ja muut kevyehköt pihalle jääneet tavarat olivat nurin.
 


Lumisade yllätti vielä kukassa olevat ruusut ja ne olivat kauniisti lumen ympäröimiä. 

Rungollinen Friesia ja ruukussa oleva Schneewitchen ovat edelleen nostamatta varastoon talvehtimaan. En ole koskaan ennen ruusuja talvettanut varastossa ja saa nähdä onko nyt jo pakkanen ehtinyt tehdä niille tuhojaan. Ainakin ne vielä näyttävät vihreiltä, joten ehkä on edelleen toivoa niiden pelastamiseksi. Onneksi ehdin kukkasipulit kuitenkin istuttamaan ennen lumen tuloa.Puutarhakalusteet ja pehmusteet olivat jääneet sään armoille.
 

 
Istutuslaatikoista on kasvit viemättä kompostiin.
 
 
Työvälineet, lannoitteet ja kasvinsuojeluaineet ovat jääneet ulkosalle.
 


 
Kevätatsaleat eivät ole ehtineet aivan täyteen kauniiseen syysväriinsä kun lumi jo tuli maahan.
 

Viime yönä Oulusta eteläänpäin autolla tullessani oli todella kurja keli. Lunta satoi melkein poikittain ja näkyvyys oli todella heikko. Aamulla lunta oli jo ihan mukavasti maassa, mutta sitten alkoikin vesisade. Tämä päivä onkin ollut vesisadetta ja loskaa. Nyt on enää vesisadetta eikä lumesta tietoakaan. Eli ehkä vielä ehdin saattaa syystyöt loppuun ja viedä talvetettavat kasvit ja välineet varastoon, vaikka ei tämä märkä ja pimeä aika muuten mukavaa ole.

 

8 kommenttia:

 1. Teillähän jo aikamoisen kerroksen lunta antoi. Meilläkin vähän lunta saatiin, muttei se kauaa maassa pysynyt. Nyt on taas niin syksyiset kelit 10 asteen lämpöineen, vesisateineen ja kovine tuulineen.

  Olen arempia ruusuja talvettanut maakellarissa hyvällä menestyksellä. Runkoruusukin on jo säilynyt kymmenen vuotta. Talven mittaan en edes kastele ruusuja ollenkaan.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt täälläkin on +11 astetta ja märkää. Kiva kuulla, että talvetus voi onnistua, kunhan muistan viedä ne varastoon...

   Poista
 2. Talvi aina yllättää, mutta onneksi ei vielä lopullisesti, sillä täällä etelässä on tällä hetkellä yksitoista astetta lämmintä. Minä olen saanut talvetettua runkoruusuni noin kymmenasteisessa autotallissa. Kastelun kanssa on vain oltava tosi tarkkana ja multa on pidettävä vain hivenen kosteana, etteivät juuret mätäne ja kasviin tule hometta. Lumesta voi tehdä palloja talvella, jotka laittaa ruukun pinnalle. Hitaasti sulaessaan ne kostuttavat sopivasti multaa. Kellari on kuitenkin ihanteellisin talvetuspaikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, täytyykin kokeilla tuota lumipallokikkaa!

   Poista
 3. Onpas teillä ollut oikea myrsky! Keski-Suomessa oli lunta, mutta suli eilisen aikaan pois ja nyt on mukavan lämmintä. Teillä on muuten aivan ihana talo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täälläkin on nyt aivan vesikeli, näin ne ilmat vaihtelee.

   Poista
 4. Huh, huh, aikamoinen yllätys lomaltapalaajalle! Nyt on lämpimämpi jakso menossa, toivottavasti saat syyshommat tehtyä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy nyt viikonloppuna ottaa itseään niskasta kiinni ja tehdä syystyöt loppuun.

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa ♥