sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Tomaattileipä

Nyt kun olen innostunut hankkimastani yleiskoneesta, niin päätin eilen illalla yrittää tehdä sillä leipää. Oikeaa hiivalla kohotettua leipää en ole 37 vuoden aikana tehnyt koskaan (niin kuin en ollut korvapuustejakaan). Johtuneeko siitä, että käsin vaivaaminen ei ole koskaan ollut minun juttuni.
 
Ajattelin tehdä hiukan erilaista leipää mukaillen yleiskoneen mukana tullutta ohjetta (Obh Nordica Hercules 6682). Tosin käytin leipään niitä jauhoja mitä kaapista sattui löytymään. Leipävuokaakaan en omistanut, mutta tein leivän pitkulaiseen kakkuvuokaan. Tuli muuten todella hyvää leipää, suosittelen kokeilemaan!



Tomaattileipä

5 dl kädenlämpöistä vettä
1/2 palaa (25 g) tuorehiivaa
3 dl kaurasämpyläjauhoja + 2 dl vehnäjauhoja
(vaihtoehtoisesti 5 dl täysjyvävehnäjauhoja)
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
1 tl suolaa
5-7 dl hiivaleipäjauhoja
2 rkl tomaattien säilöntäöljyä

Kaada vesi kulhoon ja murenna hiiva veteen. Sekoita. Lisää ensimmäiset 5 dl jauhoja (kaurasämpylä-/vehnäjauhot). Sekoita pari minuuttia. Peitä liinalla ja anna kohota 10 minuuttia, kunnes taikinajuuri alkaa kuplia kevyesti. Silppua sillä aikaa aurinkokuivatut tomaatit. Lisää taikinajuureen suola ja osa jauhoista samalla sekoittaen. Kaada sekaan loppuvaiheessa öljy sekä tomaattisilppu. Jatka jauhojen lisäämistä ja vaivaamista kunnes taikinasta muodostuu pallo eikä se enää tartu kulhon reunoille.

Voitele noin litran vetoinen leipävuoka kevyesti öljyllä. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle työpöydälle. Taputtele taikina paksuksi levyksi ja kääri löyhälle rullalle. Nosta vuokaan, peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi (noin 30 min). Viillä leivän pintaan terävällä veitsellä muutama vino viilto ja paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes leivän pinta on kauniin ruskea.

2 kommenttia:

  1. Todella herkullisen näköinen leipä. Kiitos, kun vaivauduit laittamaan ohjeenkin. Hyvää ja aurinkoista sunnuntainjatkoa.

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa ♥