keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Huonosti kohdeltu joulukaktus kukkii!

Joskus aikoja sitten ainakin luulin olevani jonkinlainen viherpeukalo sisäkasvien kanssa tai ainakin muistin hoitaa niitä. Tähän taloon muutettuamme en ole kovin montaa viherkasvia hankkinut. Johtunee osittain siitä, että etelän- ja lännen puoleiset seinustat ovat kalusteilla täytettyjä eikä oikein ole luontevia paikkoja varsinkaan suurille viherkasveille. Ne jotka olen hankkinut, olen pääsääntöisesti onnistunut tappamaan tai sitten ne ovat näyttäneet niin kurjilta että ovat päässeet kompostin lämpöön.
 
Paria orkideaa ja yhtä joulukaktusta olen sitkeästi pitänyt, vaikka kastelu on ollut niin ja näin. Eilen yllätyin, kun pääsääntöisesti kuivana oleva joulukaktus oli alkanut kukkimaan keittiössä pohjoisen puoleisella ikkunalla! Kaktus on tosin pieni ja kärsineen näköinen, mutta kukat ovat niin kauniita. Joskus kun näkee ihmisillä vanhempia kaktuksia kukkimassa, niin ovat ne niin upeita että sitä kukintaa jaksaa varmasti aina vuoden odottaakin. Toisaalta kaktushan on kotoisin kuivilta alueilta ja varastoi itseensä nestettä, joten ehkä se jopa nauttii tällaisesta huolimattomasta hoidosta.
 
Joskus aikanaan kiinanruusut olivat lemppareitani ja ne saattoi saada hyvällä hoidolla kukkimaan lähes ympäri vuoden ainakin satunnaisilla kukilla. Valitettavasti ne kukat avautuvat ja sulkeutuvat tosi nopeasti. Tämän "harrastuksen" jatkamista olen viime aikoina miettinyt. Varsinkin kerrotuin kukin kukkivat kiinanruusut ovat todella kauniita. Myös fiikuksia minulla oli ennen monenlaisia, mutta ne vain vievät niin paljon tilaa kasvaessaan.

 


Viikon Makrotex-haasteen aiheena oli valo/pimeä, joten olkoon nämä kuvat osana tätä haastetta kuvaten sekä valoa, pimeää että varjoja.

24 kommenttia:

 1. Ihanan lohduttavia sanoja. Olen ajatellut, että taidan olla maailman surkein viherkasvien hoitaja. Meidän kotimme on myös varsin epäedullinen paikka huonekasveille. Ikkunoiden alla on sähköpatterit, jotka hohkaavat talvisin kuumaa niin, että kaikkien kukkien multa on kaiken aikaa koppuraisena. Ja jostain syystä unohdan usein kastella kukkiani. Tai sitten kastelen niitä liikaa. Nuo kaktukset ovat siitä kiitollisia, että ne näyttävät kukkivan sitä paremmin, mitä enemmän niitä kurittaa. Omiani pidän kesäisin ulkona ja kastelen vain silloin tällöin. Hyvin kukkivat joka vuosi. Kaktukseni roikkuvat amppeleissa - ja niitä on vain kaksi. Olen harkinnut kaikkien viherkasvien heittämistä kompostiin ja sinne niitä ahkerasti kannankin. Kunnes taas innostun tai joku tuttava tuo minulle uusia huolehdittavia. Tämä taitaa olla varsinainen ikuisuusprojekti. Onneksi tekokukat ovat nykyisin elävän näköisiä ja kauniitakin, vaihtoehto, jota mietin aina katsellessani "eläviä" raakkejani ikkunalaudalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo sähköpatterit on kyllä tosi hankalia. Vanhassa asunnossa oli sama juttu, mutta kukat menivät kyllä ihan hyvin kun ne olivat patterin etupuolella olevilla kukkapöydillä tarpeeksi isoissa ruukuissa.

   Poista
 2. Kauniisti kaktuksesi kukkiikin...pitäisiköhän minunkin yrittää.
  Hyvin sopii kuvasi haasteeseen!

  VastaaPoista
 3. Kauniin värinen kaktus. Olen monesti omien kaktusteni kohdalla huomannut että kun ne saavat viettää kesän ulkona varjoisassa paikassa lähes hoidotta ensimmäisiin kylmiin saakka, niin ne virittyvät sisälle huonetiloihin päästyään upeaan kukintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole yritänyt viedä kesällä sitä ulos, mutta täytyypä yrittää ensi kesänä, jos se tästä talvesta selviää hoidossani. ;)

   Poista
 4. Kaunis. Mun kaktuksissa ei taida olla yhtään nuppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne saattaa yhtäkkiä yllättää (niinkuin minutkin) ja pukata nuppuja.

   Poista
 5. Kaktus on herkkä kukka. Jos sen siirtää toiseen asentoon valoon nähden, se saattaa suuttua eikä kukikaan. Olet hienosti saanut tuon kukkimaan ;)

  VastaaPoista
 6. Upeat kuvat! Hieno vastaus haasteeseen.

  VastaaPoista
 7. Kaunis ja upeat kuvat ♥
  Tuo taitas tykätä olla ulkona syyspimeisiin asti, sitten kukkii kummasti.
  Minulla myös kiinaruusu, se vaan tosiaan pitää vain hetken kukkansa kauniina.

  VastaaPoista
 8. Vastaukset
  1. On ne kauniita, vaikka kohtuu pienikokoinen tuo vielä on.

   Poista
 9. Upea kaktus! Ja siitä hieno, ettei ole paljon piikkejä :)

  VastaaPoista
 10. Lovely colors and good photo's.

  Greetings from Holland, Joop

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you! Nice to have you as a reader of my blog! Comments are very welcome!

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa ♥