keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Kohti käsityömessuja saamattomin ajatuksin

Perjantaista sunnuntaihin (15.-17.11.2013) järjestetään Tampereella käsityömessut. En ole aiemmin näillä messuilla käynyt, mutta äitini sai houkuteltua minut ja tyttäreni mukaan. Lauantaina siis pakataan itsemme junaan kohti uusia seikkailuja. Pitkä päivä on tiedossa sekä ajallisesti että osastoilla tallustelun ja ideaähkynkin osalta.
 
Suomen kädentaidot -tapahtuman teemana on tänä vuonna kotimainen muoti ja design. Käsi- ja taideteollisuusjärjestö Taito ry ja Suomen käsityön museo ovat nimenneet vuoden 2013 käsityön juhlavuodeksi. Tämä tulee näkymään myös Tampereen käsityömessuilla.

Viime talvena neulomani pitkävartiset sukat. Melko työläät tehdä, mutta toisaalta kivaa näperrettävää. Väriyhdistelmät olivat mielestäni tosi kivat (ohje Novitan lehdestä).
Aikaa messuilla oloon on ehkä viitisen tuntia. Todennäköisesti lauantai on myös hyvin ruuhkainen päivä messuilla, joten kaikkea haluamaansa ei varmasti ehdi nähdä. Lisäksi meidän neitin pitää päästä vähän kaupungillekin shoppailemaan, jotta viihtyy päivän messuilla. 
 
Ohjelmanumeroista bongasin seuraavat kiinnostavat esitykset:
 
Lankatekniikoiden käsikirjan toimittanut Ritva Koskennurmi-Sivonen esittelee koukkuamisen tekniikan, opastaa sen soveltamisessa ja kertoo parhaat vinkkinsä.   
 
Metalliverkkokorit, Anu Harkki / KOTOliving         
 
Molla Mills näyttää virkkauskerhossa, miten tehdään tämän päivän kodin sisustukseen ja säilytykseen sopivia tyylikkäitä esineitä. 
 
Näytteilleasettajista ajattelin teemoittain tutustua helmiin, koruihin, lankoihin, neuleisiin, pajutöihin, paperinarutöihin, ristipistotöihin, työvälineisiin, virkkaukseen, huoh... miten kaikkeen ehtii. Uutuustuotteista haluaisin ainakin löytää "kosketusnäyttölankaa". Täytyy ottaa pokkarikamera mukaan, jotta saa otettua kivoista ideoista valokuvia.
 
Tiedossa on siis rahankulutusta, lanka- ja käsityökaappien täyttöä (niin kuin siellä ei ennestään olisi lankakaupallista tavaraa) ja tulevia keskeneräisiä töitä. Pitäisi muuten ottaa itseään niskasta kiinni ja aloittaa tekemään keskeneräiset työt yksi kerrallaan valmiiksi. Tämän jälkeen pitäisi tehdä päätös, että uutta ei aloiteta eikä materiaaleja hankita ennen kuin edellinen työ on valmis.     
 
Saamattomuus on muuten tosi rasittavaa. Se pitäisi nimetä yhdeksi kuolemansynniksi. Miten moni pienen pieni asia jää tekemättä ja niistä kertyy yhteensä kauhea ahdistuksen möykky. Miettikää, miten esimerkiksi reissusta tullessa matkalaukku saattaa jäädä etuoven viereen vaikka kuinka pitkäksi aikaa ja niinpä se pikkuhiljaa maastoutuu siihen. Käykö muille näin?
 
Olen tällä viikolla yrittänyt purkaa tätä möykkyä pala kerrallaan. Esimerkiksi eilen illalla sain aikaiseksi lyhennettyä noin kuukausi sitten ostamani housut ja korjattua isännän kahdet työhousut, joista toiset olivat odottaneet ompelukoneen vieressä kohta vuoden verran. Miten tällaiset pienetkin asiat saavat paremmalle mielelle ja olon paljon kevyemmäksi? Tänään on sitten hyvillä mielin voinut imuroinnin jälkeen istuskella vaikka netissä ja suunnitella käsityömessujen käyntikohteita. Olen miettinyt, pitäisikö alkaa tekemään listaa kaikista mieltä vaivaavista pienistä tekemättömistä asioista. Asiat tehtyä voisi viivata niitä yli tästä "to do -listasta" pala kerrallaan. Helpottaisikohan se vai toisiko se lisää stressiä?

8 kommenttia:

 1. Olipa lohdullista lukea, että muuallakin on saamattomuutta...
  Niin tutulta kuulostaa nuo housut vuoden ompelukoneen päällä! Kaikkea mukavaa on kiva tehdä ja saankin aikaseksi, mutta jotkut työt ne vaan venyvät, kun ovat niin ikäviä!
  Minäkin meinasin mennä messuille, olen kolmesti käynytkin, mutta en tiedä onnistuuko tänä vuonna? Jos menen, sunnuntai on paras päivä, ei niin ruuhkainen. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 2. Kuulinkin noista messuista töissä eilen ja pyydettiin mukaan ,vaan en taida...
  Ihkut sukat ja upea väri ♥

  VastaaPoista
 3. Onpa hienot sukat. Saamattomuutta on välillä itse kullakin. Minulla on ollut itselläni pitkään työn alla talomme lämpimän varaston perusteellinen siivous, jonka eilen viimein sain tehtyä. Välillä tulee myös työlistoja tehtyä ja listattua asioita tärkeysjärjestykseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy kokeilla näitä tehtävälistoja, onko niistä enemmän apua vai haittaa.

   Poista
 4. Kauniit sukat ja hieno väriyhdistelmä. Olen ollut kahdesti Tampereen kädentaidot -messuilla ja aina on ollut ihan hurjan paljon ihmisiä. Oikeastaan liikaakin, sillä vähänkin suositummat standit ovat niin tukossa, ettei lähelle ole toivoakaan päästä. Myös kahville tai syömään kannattaisi varata paikka etukäteen, muuten jonot ovat olleet todella pitkät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niihinkö voi varata paikan etukäteen? Katsotaan nauttiiko messuista vai tuskastuuko vain ruuhkaan.

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa ♥