sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Brita-kakku eli marenkikakku


Brita-kakku (myös Brita-torttu) on ihana, omasta mielestäni kesäinen kakku. Mutta niin kuin aiemmassa postauksessani kerroin, meidän väki tilasi tämän yllätyksekseni joulupöytään. Meidän perheessä ei oikeastaan täytekakuista välitetä, mutta tämä kakku maistuu niillekin, jotka eivät muuten täytekakkua söisi. 

Kakku on melko nopea tehdä lyhyelläkin varoitusajalla, kunhan jääkaapista löytyy vispikermaa ja kananmunia. Kesäaikaan tämä kakku maistuu parhaiten tuoreiden mansikoiden kanssa, mutta näin talvella maistuu hyvältä pakastettujenkin marjojen tai hedelmien kanssa.

Brita-kakku

Alempi kerros:
4 munankeltuaista
1 1/2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
4 rkl maitoa
50 g sulatettua voita

Päällimmäinen kerros:
4 munanvalkuaista
2 dl sokeria

Täyte:
vaniljasokerilla ja sokerilla maustettua kermavaahtoa
marjoja tai hedelmiä

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää sulatettu voi, maito ja viimeiseksi jauhot. Levitä taikina uuninpellille leivinpaperin päälle tai jaa kahteen korppujauhotettuun pyöreään kakkuvuokaan.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää sokeri ja vatkaa kovaksi marenkivaahdoksi. Levitä marenkivaahto kypsentämättömän taikinan pinnalle. Paista 150 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes marenkin on vaaleanruskeaa.

Jäähdytä pohjat ja (uuninpellillisessä jaa kahteen osaan) laita kahden pohjan väliin kermavaahtoa sekä marjoja tai hedelmiä. Huom. marenki on itsessään melko makeaa, joten suosittelen laitettavaksi kermavaahtoon sokeria normaalia vähemmän (toki oman maun mukaan).

Aiemmin olen tehnyt kakun uuninpellillä. Kakkupohja on aika tiukasti kiinni leivinpaperissa ja tulee irrottaa varoen. Tällä kertaa jaoin pohjat kahteen pyöreään Tupperwaren silikonivuokaan, joissa käytin rasvaa ja korppujauhoja. Paistoin pohjat yhtäaikaa uunissa kiertoilmatoiminnolla hiukan vähentäen paistolämpötilaa. Näin toimien kakku kohosi paljon enemmän mitä uuninpellillä tehtynä ja jäähdyttyään oli todella helppo irrotettava ilman marenkikerroksen hajoamista.

6 kommenttia:

  1. Varmasti herkullinen kakku. Hyvää sunnuntain jatkoa.

    VastaaPoista
  2. Rakastan britakakkuja ,nami.
    Joku neuvoi ,että kun pakastaa het marenkipohjat sitten jähmettyneinä leikkaa, ei hajoa niin helposti, en ole kokeillut vielä itse :)
    Komea kakku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen miettinytkin, että noita pohjia voisi muutenkin pakastaa niin olisi helposti sitten laitettavissa kahvipöytään.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa ♥