sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Kinuskinen karpalokakku


Tämä kinuskinen karpalokakku sopii mielestäni täydellisesti joulun ajan tarjoiluihin. Tämä löytyykin lähes joka joulu meidän kahvipöydästä. Pehmeä kinuski-rahkatäyte tasapainottaa hyvin kirpeää puolukka-karpalopäällystä. Reseptin olen saanut toistakymmentä vuotta sitten ystävältäni.

Kinuskinen karpalokakku

Pohja:
2 munaa
1 dl sokeria
1/2 dl perunajauhoa
3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutus:
sitruuna- tai appelsiinimehu

Täyte:
4 liivatelehteä
1 tlk rahkaa (250 g)
1 prk valmista kinuskikastiketta (2 dl)
2 dl kuohukermaa
1 1/2 tl vaniljasokeria

Päälle:
2 dl puolukkahilloa
karpaloita
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja kiinnitä reunat. Voitele ja korppujauhota vuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa 25 minuuttia.

Jäähdytä kakku ja huuhtele vuoka. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Vatkaa kinuskikastike rahkan joukkoon. Purista liivatteista vesi ja liuota kuumaan vesitilkkaan. Seoksen hiukan jäähdyttyä sekoita se rahka-kinuskiseokseen. Anna hyytyä hetken aikaa.

Lisää seokseen vatkattu, vaniljalla maustettu kerma. Leikkaa kakkupohja kahteen osaan ja laita toinen vuoan pohjalle. Kostuta pohja ja kaada päälle täyteseos. Laita toinen pohja seoksen päälle ja kostuta hiukan. Anna hyytyä jääkaapissa. 

Levitä pinnalle ohut kerros puolukkahilloa ja sitten karpaloita maun mukaan. Kuumenna vesi ja lisää hyytelösokeri antaen seoksen vielä kiehahtaa. Anna jäähtyä hiukan ja lisää sitten pikkuhiljaa kakun päälle kiilteeksi. Anna hyytyä vielä jääkaapissa hetken verran.

Irrota vuoan reunat ja kakku on valmis tarjoiltavaksi.

2 kommenttia:

Kommenttisi ilahduttaa ♥