lauantai 18. tammikuuta 2014

Lähtiköhän siemenhankinnat nyt jo lapasesta?

Tarvitsematta yhtään mitään, löysin itseni selailemasta nettikauppojen siemenvalikoimia ja parista kaupasta tulikin tilaus tehtyä. Lupailin aiemmin postausta näistä hankinnoista, kunhan ne postilaatikkoon tipahtavat. Ongelmana on se, että mihin ihmeeseen nämä kaikki istutetaan ja missä ne esikasvatetaan. Tässä kuitenkin hankintojen esittelyä.

Seuraavat siemenet ovat siemenkauppa.comista.


Sinipallo-ohdake (Echinops bannaticus): perenna, korkeus 80-100 cm, tummanvihreiden lehtien alapuoli on hopeanvalkoinen. Sopii myös kuivattavaksi. Suorakylvö huhti-toukokuussa, kukinta heinä-elokuussa. Vaatimaton. Aurinkoinen kasvupaikka.

Sinisievikki (Nemophila menziesii): (Baby blue eyes)1-vuotinen, korkeus 15-20 cm, sopii kukkapenkkiin ja kivikkopuutarhaan. Leviävä kasvutapa. Vaatimaton ja helppohoitoinen. Esikasvatus huhtikuussa tai suorakylvä huhti-kesäkuussa. Kukinta kesä-elokuussa. A-Pv.


Sinisievikki "Penny Black" (Nemophila menziesii): 1-vuotinen, korkeus 15 cm, maata peittävä kesäkukka, jonka kukat ovat purppuranväriset ja näyttävät lähes mustilta. Helppohoitoinen, vaatii säännöllistä kastelua. Esikasvatus huhtikuussa tai suorakylvä huhti-kesäkuussa. Kukinta kesä-elokuussa. A-Pv.

Valkosääkukka "Glistering White" ( Dimorphotheca pluvialis): 1-vuotinen, korkeus 30 cm, viihtyy kuumassa ja kuivassa. Kukat avautuvat päiväksi ja sulkeutuvat yöksi. Kukkii pitkään, pakkasten tuloon saakka. Esikasvatus maalis-huhtikuussa, kukinta kesä-syyskuussa. A.


Koreatörmäkukka "Ebony and Ivory" (Scabiosa atropurpurea): 1-vuotinen, korkeus 90 cm, herkästi tuoksuvat neulatyynymäiset kukat ovat lähes mustia tai valkeita. Helppo kasvattaa ja erinomainen leikkokukka. Suorakylvö touko-kesäkuussa, kukinta heinä-syyskuussa.

Sarviorvokki "Blackjack" (Viola cornuta): 2-vuotinen, korkeus 15 cm, kukat tummanpunaiset, lähes täysin mustat ja niissä on kirkkaankeltainen silmä. Runsaskukkainen, kukkien läpimitta n 2 cm. Runsasravinteinen ja läpäisevä kasvumaa. Kukkii vuoden kuluttua kylvöstä. A-Pv.


Pelargoni "Horizon Pink Meteor F1 Hybrid" (Pelargonium x hortorum): korkeus 30 cm, terälehdet ovat ulkopinnaltaan pinkit ja sisäpinnaltaan valkoiset. Pensasmainen kasvutapa ja tuuheat kukinnot. Esikasvatus tammi-maaliskuussa, kukinta kesä-lokakuussa. A.


Kääpiöauringonkukka "Zebulon" (Helianthus annuus): 1-vuotinen, korkeus 70 cm, suuret , kirkkaankeltaiset, yksinkertaiset kukat (läpimitta jopa 25 cm). Esikasvatus huhtikuussa tai suorakylvö huhti-toukokuussa. Kukinta heinä-syyskuussa. A.

Isoauringonkukka "Earth Walker" (Helianthus annuus): 1-vuotinen, korkeus 180-270 cm, terracotan ja suklaansävyiset kukat. Suorakylvö huhti-toukokuussa , kukinta heinä-syyskuussa. A.


Kaunopunahattu "Double Decker" (Echinacea purpurea): perenna, korkeus 60 cm, tekee ensimmäisenä vuotena ihan tavalliset kukat, mutta toisena vuotena kukinnot ovat erikoiset tuplaterälehtiset. Helppohoitoinen ja säänkestävä. Kukkii pitkään ja sopii myös leikkokukaksi. Esikasvatus maalis-toukokuussa, kukinta heinä-syykuussa. Säännöllinen kastelu.  A.

Isoauringonkukka "Italian White" (Helianthus annuus): 1-vuotinen, korkeus 120 cm, suklaanväristä, kiiltävää keskustaa ympäröi kaunis keltainen hohto ja kermanvalkoiset terälehdet. Suorakylvö huhti-toukokuussa, kukinta heinä-syyskuussa. Kohtullinen lannoitus ja säännöllinen kastelu. A.


Pikkuauringonkukka "Ice Cream" (Helianthus debilis): 1-vuotinen, korkeus 200 cm, pienehköt, runsaat kukat ja haaroittuu tiheämmäksi kuin perinteinen lajike. Kukat vaalean vaniljan- tai sitruunankeltaiset ja keskiosa tumma. Ravinteikas maa, tuettava. Esikasvatus huhtikuussa, suorakylvö huhti-toukokuussa. Kukinta heinä-syyskuussa. A.

Peruntsinnia "Red Spider" (Zinnia Peruviana): 1-vuotinen, korkeus 65 cm. Esikasvatus maalis-toukokuussa tai suorakylvö touko-kesäkuussa. Kukinta heinä-syyskuussa. A.


Tuoksuherne "Villa Roma Scarlet" (Lathyrus odoratus): 1-vuotinen, korkeus 20 cm, matala ja pensasmainen, ruukkuihin sopiva tuoksuherne, joka ei tarvitse tukea. Kestää myös kuumuutta. Esikasvatus helmi-maaliskuussa tai suorakylvö huhti-toukokuussa. Säännöllinen kastelu ja kohtuullinen lannoitus. Kukinta kesä-syyskuussa. A.


Mustajuuri (Scorzonera hispanica): monivuotinen, kasvatetaan yksivuotisena. Kylvö aikaisin keväällä tai elo-syyskuussa. Sato korjataan myöhään syksyllä. Kasvupaikka aurinkoinen, ilmava, kivetön.

Toinen lähetys saapuikin sitten Suomenlahden toiselta puolelta kirjattuna kirjeenä. Nettikauppa on seemnemaailm.ee. Sivuston saa myös suomenkielisenä, mutta tuotekuvauksia ei.


Siemenet olivat monta kertaa halvempia kuin Suomessa ja löytyi paljon erilaisia lajikkeita. Toivottavasti ne ovat myös laadukkaita ja lähtevät kasvuun. Tuo eestin kieli on kyllä niin hauska, niinkuin tuossa lähetteessä Ees- ja perekonnanimi ;)


Tällaista sieltä tuli hankittua:


Tarhaillakko "Violet" (Hesperis matronalis): 2-vuotinen, paikallaan siementävä, korkeus 80 cm, istutus touko-kesäkuussa, kukinta touko-elokuussa. A-Pv.

Tarhaillakko "White" (Hesperis matronalis): 2-vuotinen, paikallaan siementävä, korkeus 80 cm, istutus touko-kesäkuussa, kukinta touko-elokuussa. A-Pv.


Kiinanasteri "Duchesse Blue" (Callistephus chinensis): 1-vuotinen, korkeus 70 cm, kukkien läpimitta 8-10 cm.

Kiinanasteri "Duchesse White" (Callistephus chinensis): 1-vuotinen, korkeus 70 cm, kukkien läpimitta 8-10 cm.Ruiskaunokki "Tumebordoo" (Centaurea cyanus): suorakylvö huhti-toukokuussa, kukinta heinä-elokuussa, korkeus 50 cm.

Kultahehku "Merlin" (Craspedia globosa): esikasvatus helmikuussa, kukinta elo-syyskuussa. Korkeus 50-70 cm.


Kiinanasteri "Pampushka Golubika so Slivkami" (Callistephus chinensis): 1-vuotinen, korkeus 50 cm, kukkien läpimitta 4-5 cm. Esikasvatus maalis-huhtikuussa, suorakylvö huhti-toukokuussa, kukinta heinä-syyskuussa.

Kiinanasteri "Birma Cream-White" (Callistephus chinensis): 1-vuotinen, korkeus 75 cm, kukan halkaisija 10-11 cm. Esikasvatus maalis-huhtikuussa, kukinta elo-lokakuussa.

Kiinanasteri "Pampushka Chernika so Slivkami" (Callistephus chinensis): 1-vuotinen, korkeus 50 cm, kukan läpimitta 4-5 cm. Esikasvatus maalis-huhtikuussa, kukinta heinä-syyskuussa.

Kiinanasteri "Gremlin Dark-Violet" (Callistephus chinensis): 1-vuotinen, korkeus 70 cm, kukan läpimitta 12 cm.


Kiinanasteri "Kameo" (Callistephus chinensis): 1-vuotinen, korkeus 75 cm, esikasvatus maalis-huhtikuussa, kukinta heinä-lokakuussa. Kukkien läpimitta 10-11 cm.

Kiinanasteri "XXXL mix" (Callistephus chinensis): 1-vuotinen, korkeus 60 cm, kukkien läpimitta 12 cm.


Kiinanasteri "Shinshilla" (Callistephus chinensis): 1-vuotinen, korkeus 75 cm, kukkien läpimitta 10-12 cm. Esikasvatus maalis-huhtikuussa, suorakylvö huhti-toukokuussa, kukinta elo-syyskuussa.

Kiinanasteri "Angora" (Callistephus chinensis): 1-vuotinen, korkeus 65-75 cm, kukan läpimitta 10-12 cm.


Maariankello "Kapelka" (Campanula medium): esikasvatus helmi-huhtikuussa, kukinta kesä-syyskuussa. Korkeus 90 cm.

Punahattu (Echinacea purpurea): korkeus 100 cm, suorakylvö huhti-toukokuussa, kukinta heinä-syyskuussa.


Ruiskaunokki "Frosty mix" (Centaurea cyanus): 1-vuotinen, suorakylvö toukokuussa, kukinta heinä-syyskuussa. Korkeus 80 cm.

Lemmikki "Sinjaja korzinka" (Myosotis alpestris)Ruiskaunokki "Charodei" (Centaurea cyanus): 1-vuotinen, esikasvatus tai suorakylvö huhti-toukokuussa, kukinta kesä-syyskuussa. Korkeus 80 cm.

Auringonkukka "Evening Sun" (Helianthus annuus): 1-vuotinen, suorakylvö huhti-toukokuussa, kukinta heinä-syyskuussa. Korkeus 160-180 cm, kukan halkaisija 10-15 cm.


Auringonkukka "Chianti" (Helianthus annuus): 1-vuotinen, suorakylvö huhti-kesäkuussa, kukinta heinä-syyskuussa. Korkeus 120 cm.

Auringonkukka "Glorious evening" (Helianthus annuus): 1-vuotinen, suorakylvö huhti-toukokuussa, kukinta heinä-syyskuussa. Korkeus 130 cm, kukan halkaisija 12-15 cm.


Kääpiötuoksuherne "Cherry Pearl" (Lathyrus odoratus): 1-vuotinen, korkeus 30 cm.

Kääpiötuoksuherne "Beaujolais" mix (Lathyrus odoratus): 1-vuotinen, korkeus 30 cm.


Kääpiötuoksuherne "Cupidone" (Lathyrus odoratus): 1-vuotinen, korkeus 30 cm.

Kääpiötuoksuherne "Cupid Violet" (Lathyrus odoratus): 1-vuotinen.


Kääpiötuoksuherne "Matucana" (Lathyrus odoratus): 1-vuotinen, korkeus 200 cm, esikasvatus huhtikuussa, kukinta heinä-syyskuussa.


Sinappikaali/Rucola (Diplotaxis tenuifolia): kylvö koko kesän ajan, sato noin kuukauden kuluttua kylvöstä.

Punahierakka l. viinisuolaheinä (Rumex sanguineus): monivuotinen, suorakylvö huhtikuussa, sato heinä-elokuussa.

Tulipahan kirjoitettua kuvaukset itsellekin päiväkirjaksi muistiin, kun siemenpussit todennäköisesti kuitenkin katoavat kesän aikana.

Onko sinuun jo kesäkukkakärpänen puraissut? Oliko näissä jokin mistä pidit? Itsenäni viehättää eniten nuo dramaattisen mustavalkoiset kukat ja myös kaksivärinen pelargonia. Myös muut hiukan erilaisemmat kukat ovat kivoja. Tuoksuherneistä pidän erityisesti.

14 kommenttia:

 1. On purassu siemenkärpänen, on. Mutta käsi kipuilee edelleenkin, on tehnyt sitä viime kesäkuusta asti ja just päätin et tänä vuonna ei tule tuhatta kesäkukkaa kasvihuoneeseeni. Ei edes viitäsataa. Kipeytin käteni puutarhapuuhissa kukkapenkkejä ruohiessani ja nyt on pakko jarruttaa. Niin ihkuja kuin kukat olisivatkin. Riippapetuniaa, kerrottua petuniaa ja samettikukkaa aion vain laittaa tän hetkisen fiiliksen mukaan.
  Noita sinun tilaamiasi kukkia minulla on ollut useita takavuosina ja kauniita olivat. Musta sinisievikki ja valkosääkukka kukkivat kyl koko kesän ja nousipa niitä seuraavanakin kesänä vielä penkistä, vaik ovat yksivuotisia. Ihanaa puuhaahan se on kasvattaa itse kukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kurjaa, että kipeä käsi haittaa mukavia harrastuksia :(
   Saa nähdä nyt miten tuo esikasvattaminen onnistuu. Monesti innostun liikaa ja sitten se innostus lopahtaa.

   Poista
 2. Ompas siemeniä kerrakseen ♥
  Tuolta siemenkauppa.fi:stä miekin tilaan ja nyt jo ekat tuli.
  Nopea palvelu toimii.
  Kyllä huomasin muutamia perhoskasveja, jos tykkäät perhosista, varmasti puutarhassasi niitä kieppuu ensi kesänä.
  Yks varma on myös kesäpäivänhattu jos niitä kieppujia mielii ja punatähkä ♥
  Hyvää viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä omiksi ja naapureidenkin tarpeiksi ;) Perhoset ovat kauniita ja kivoja kuvattavia. Jostakin syystä viime kesänä niitä ei oikeastaa näkynyt. Esimerkiksi iisopin pitäisi vetää niitä puoleensa, mutta viime kesänä ei näkynyt.

   Poista
 3. hehee minulla karkasi mopo jo syksyllä kun oli alet siemenistä...ja eilen viimeksi ympyröin siemenkuvastosta muutamia ( suurinpiirtein kaikki) hankittavia pussukoita :D
  Pitääkin ihan tutustua tuohon Virolaiseen putiikkiin...kiitti vinkistä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä tutustumisen arvoinen putiikki. Sieltä tuli päivässä parissa sähköpostitse pankkiyhteystiedot ja lähetys tuli vain pari päivää myöhemmin mitä suomalaisesta verkkokaupasta, vaikka siellä oli pankkimaksuominaisuuskin käsittelyä nopeuttamassa. Eli toimitus ainakin oli nopea.

   Poista
 4. Eipä sinun auta muu, kuin laajentaa puutarhaa naapurien reviireille. Mahtavia siemenostoksia olet kuitenkin tehnyt. Odottelen itsekin virolaisia siemeniä. Olivat tosi edullisia suomalaisiin myymälöihin verrattuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ympärillä on kaupungin joutomaita, niin voi kasvattaa niittyä vaikka sinnekin ;) Eivätkö olleetkin edullisia? Parillakympillä postikuluineen sain tuonkin satsin. Toivotaan, että laatukin on hyvä. Mielestäni ne olivat aika normikokoisia pussejakin, poikkeuksena pari erikoisempaa tuoksuhernettä, joissa tuntui olevan vain 5-10 siementä.

   Poista
 5. Kivoja kasveja olit valinnut, kyllä se tahtoo mopo karkailla, kun pääsee valitsemaan suuresta määrästä erilaisia herkkuja. Kiinanasterit on ihania loppukesän väripilkkuja pihassa!
  Pelargoni on ihan syötävän suloinen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että ne myös kukkivat ensi kesänä puutarhassani ;)

   Poista
 6. Mä melkeinpä nostan hattua itselleni,sillä en ole vielä kylvänyt mitään. Yritän sinnitellä helmikuuhun asti ennenkuin panen siemeniä multiin :) Tänään viimeksi löysin itseni Prisman alehyllyn kimpusta ja kotiinviemisiähän sieltä taas mukaan lähti :)
  Nyt sitten vaan kesää ja kuvia odottelemaan,on sulla niin monenmoista kaunista kukkaa siellä pussukoissa odottelemassa kylvöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään vielä ole mitään multaan saanut. Toivottavasti innostus ei laannu ja siemenet jää kaappiin. Mustajuuri pitäisi kylvää jo tammikuussa, mikäli haluaisi syksyllä satoa. Olen niin ihastunut mustajuurikeittoon, että ajattelin itse yrittää kasvattamista.

   Poista
 7. Hauska huomata, että tätä on nyt liikkeellä muuallakin kuin tässä huushollissa. Postin mukana on tullut kukkasiemeniä jo vaikka kuinka ja paljon, sanalla sanoen - liikaa! Mutta minkäs teet, kun inspiraatio iskee. Noista mitä sulla oli esittelyssä valkkaisin tuon "Penny Black" sinisievikin. Tilasin vuosi takaperin siemeniä Eestistä, olin hämmästynyt, miten vähän siemeniä joissain pusseissa oli, sen takia ne varmaan niin edullisia olivatkin. Vaikka eihän se mitään haittaa, jos itävät kiitollisesti. Aloitan kylvöt tänä viikonloppuna jättiverbenalla, jospa saisi onnistumaan, taitaa olla vähän oikukas viljeltävä... Työn alla on kirjoittaa juttu blogiini muuten tästä samasta siemenhurmosilmiöstä... Onnea sinulle kaikkien kylvösten kanssa! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ihan tosi, että ainakin osassa siemenpusseja tuntuu olevan kohtuu vähän siemeniä. Toisaalta usein siemenpusseissa on liikaa, sillä monesti jää puolet pussista käyttämättä. Ehkä tämä vähyys hiukan helpottaa esikasvatustakin.

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa ♥