torstai 2. tammikuuta 2014

Puutarhavuosi 2013

On aika muistella mennyttä puutarhavuotta 2013. Kesä ja syksy 2012 olivat hyvin sateisia ja tämä teki tuhojaan monille puutarhan kasveille. Meidän seudulla kesä 2013 oli melko kylmä ja sateinen, kun taas muualla Suomessa oli samaan aikaan helteistä. Sää vaihteli nopeaa ja sääennusteet eivät tahtoneet pitää paikaansa edes seuraavaan päivään.


Ruusut ovat intohimoni puutarhassa,varsinkin ryhmäruusut. Yhtä tai kahta ruusunjuurta lukuunottamatta kaikki kuolivat. Ruusunjuuret olivat loppuneet kaikista puutarhamyymälöistä. Loppujen lopuksi löysin Nina Weibullia noin sadan kilometrin päästä kotoa. Jostakin syystä nämäkään eivät kovin hyvin lähteneet kasvuun. Miratoa ei löytynyt mistään, joten korvasin ne toisella ruusulla (muistaakseni Bella Rosa). Samoin kanadalaiset Hope for Humanity -ruusut kuolivat yhtä lukuunottamatta. Nämä korvasin kanadalaisella Rosa Prairie Joy:lla. Nämä kukkivat aivan mahtavasti ja olen erittäin tyytyväinen tähän valintaan, mikäli ne vain menevät tämän talven yli. Lisäksi minulla oli rungollisena ruusuna Friesiaa sekä Schneewitcheniä ruukkuistutuksissa. Ruusuntaimia tulin vaihtaneeksi viime kesänä kolmisenkymmentä kappaletta. Toiseen tällaiseen urakkaan ei kyllä enää ole kiinnostusta, vaikka yksittäisiä ruusunjuuria vuosittain joutuukin uusimaan. Lisäksi pari pilarikataja Norrbackia kuoli edellistalvena. Näiden tilalle en laittanut mitään, sillä ne ovat muutenkin kärsineet kyseisellä paikalla talvista. Täytyy miettiä mitä tähän kohtaan keksisi ensi vuonna.


Myös saksankurjenmiekat olivat kärsineet märkyydestä. Samaa lajiketta (Iris ger. Empress of India) en löytänyt puutarhamyymälöistä, joten istutin tätä kelta-lilaa lajiketta. Tummanlila, lähes musta kurjenmiekka on menestynyt ja levinnyt hyvin paikallaan. Gladioluksille loppukesä oli turhan märkää ja osa kukkavarsista oli melko kärsivän näköisiä. Miekkaliljat ja daaliat ovat yksiä suosikkejani kukkapenkissä tai ruukuissa.


Sekä päivänliljat että värililjat loistivat kukinnoillaan. Liljojen tuoksu on ihanan huumaava. Tosin sisätiloihin niitä ei voimakkaan tuoksun vuoksi pysty tuomaan.

Syysleimut ja kiiltoleimut ovat kauniita näin läheltä katsottuna, mutta vuosittain niitä vaivaa penkissäni härmä ja olen luvannut hävittää nämä ensi vuonna. Keijunkukat ovat jotenkin ihanan herkkiä pienine kukintoineen ja kauniine lehtineen.


Lumikärhö sekä valkoinen pensashanhikki esittelivät pitkään kukkarunsauttaan.

Peltokortteen leviäminen kuorikatealueilla aiheutti päänvaivaa ja harmia. Sitä kun ei tahdo saada hävitetyksi millään. Noh, ensi kesänä tämä taistelu jatkuu. 

Sain alkusyksystä pitkään toivomani puutarhapöydän.  


Kesäkukkaistutuksia oli monenlaisia. Nuo sementistä valamani pikkusaappat olivat mielestäni kivat.

Marjasato varsinkin tyrnien ja metsämansikoiden osalta oli runsas. Kissa oli raapinut yhden omenapuun rungon pilalle, mutta rankalla leikkauksella ja kovalla kastelulla se kuitenkin toipui. Se olikin ainoa omenapuu, joka meillä teki omenia, vaikkakin kokonaisen yhden. 


Etanat hiukan säikäyttivät viime kesänä. Tavallisia kotiloita ei ollut yhtä paljon kuin edellisenä vuonna, mutta muutaman vasemmassa alanurkassa olevan yksilön löysin, jota epäilen espanjansiruetanaksi.
Monenlaisista pikku öttiäisistäkin tuli kuvia otettua. Lemppareitani ovat tuo kurkistava siili, heinäsirkka sekä kiitäjäperhonen, jonka silmät ovat aika hurjan näköiset. Se viipyi kaverinsa kanssa pari päivää pensashanhikin oksalla. Aika hyvin osasi naamioitua.
Tällainen puutarhavuosi oli 2013. Toivottavasti vuosi 2014 on runsaampi ja tämä talvi tekee vähemmän tuhojaan. Kohta saakin alkaa katsomaan taimimyymälöiden luetteloja ;)


22 kommenttia:

 1. voi nuo liljat on ihania. minun suosikkikukkasia ehdottomasti. en kyllä malta odottaa kevättä että nään millasen kukkaloiston loihdit tänä kesänä..

  VastaaPoista
 2. Aivan ihania kukkia, hullaannun noista ja tunnen tuoksunkin ihan ♥
  Wow, nuo saappaat on kyllä metkat :)

  VastaaPoista
 3. These collages are wonderful ....... thanks for sharing Pinuski.

  Greetings, Joop

  VastaaPoista
 4. Ihanat kollaasit puutarhastasi!! Ja, nuo valamasi saappaat ovat upeat, etanat eivät ole yhtään kivoja, kun taas viimeisen kollaasin ötököistä tykkään :)
  Kesä voisi jo hyvin minun puolestani tulla...;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mutta voiko kevät ja kesä tulla ennen talvea? Odottavan aika on pitkä.

   Poista
 5. Kollaasi on ihastuttava ja se sai oman mieleni odottamaan kevättä ja kesää.
  Ottamasi kuvat ovat laadukkaita ja silmälle ilo.

  VastaaPoista
 6. Hei Pinuski! Löysin tälle sivulle tuolta toisen blogin kautta. Ensimmäisenä kiinnostuin siitä, kun sanoit asuvasi lähellä Aspegrenin puutarhaa ja suosittelit Sundia ja Blomqvistiä. Asumme ehkä siis jokseenkin lähekkäin? Olen V vyöhykkeeltä.
  En ole ehtinyt vielä kovin tarkkaan lukea blogiasi, mutta kauniit ruusut toki havannoin.
  Itse olen mieltynyt pensasruusuihin niiden hyvän talvenkeston ja helppohoitoisuuden takia. Ryhmäruusuja en edes ajatellut laittaa. Kauniitahan ne olisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiva, että löysit blogiini. Toivottavasti myös viihdyt lukijanani. Pensasruusut ovat myös kauniita, mutta usein kukkivat niin vähän aikaa. Ryhmäruusut ovat niin ihania, kun kukkivat koko kesän. Suosittelen kokeilemaan jotakin kanadalaista lajiketta, sillä ne ovat omajuurisia ja helppohoitoisempia kuin tavalliset ryhmäruusut.

   Poista
 7. Kauniit kollaasit. Meillä oli todella upea kesä täällä kaakossa noitten säitten suhteen. Vettä vaan ei taivaalta tippunut ja illat menivät puutarhaa kastellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Niin ne taisivat olla säät aika erilaisia ympäri Suomenniemen. Yksi kaveri aina valitteli tälle seudulle tullessaan, kun piti jättää etelän helteet.

   Poista
 8. Ihania ruusuja, ja kaikki muutkin kasvit kauniita ja niin hyvin voivan näköisiä.:) Meillä viime kesä oli kuuma ja kuiva. Ei paljon auttanut sadetukset. Luulen, että ainakin yksi kirsikkapensas kuoli. Keväällä sen sitten näkee varmaksi. Tällainen talvikin vähän huolestuttaa kasvien kannalta, kun vettä vain satelee ja on plusasteita. Tietysti kova pakkanenkaan ei hyvää tee. Seuraavaksi saakin sitten talven jälkeen pelätä taas kevätaurinkoa, joka viime keväänä teki paljon tuhoa kaikkialla. Omasta pihastakin meni havuja sekä päärynäpuu. Mutta toivotaan parasta, ja mahdollisimman vähän tuhoja. Oikein hyvää alkanutta uutta vuotta!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En edes uskalla ajatella mitä tämä talvi voi tehdä puutarhalle. Oikein hyvää alkanutta vuotta myös sinulle!

   Poista
 9. Sinulla on paljon kauniita kasveja ja niin upeasti kuvattuna. Mietin, onko tuo sittenkään espanjansiruetana, näyttää kuvassa kovin pieneltä. Toivottavasti ei ole, sillä mielellään niitä ei puutarhaansa kukaan toivo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En itsekään tiedä varmaksi, se oli 3-4 senttiä pitkä ja pari-kolme senttiä korkea. Toivotaan ettei ollut... Laitoin havainnosta kuvan, en muista paikkaa mihin ne piti ilmoittaa. Ei ainakaan mitään vastausta tullut.

   Poista
 10. Oi miten kauniita kukkia ja hyvin kuvattu.Hyvin piristää näitä harmaita päiviä:)

  VastaaPoista
 11. Todella kaunis ja aistikkaasti suunniteltu piha. Kiitos näistä upeista kuvista.

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa ♥