perjantai 28. maaliskuuta 2014

Puutarhasuunnitelmia, osa 1 - istutusalueen paikkaus

Talven aikana on monenlaisia puutarhaunelmia ja -suunnitelmia ehtinyt miettiä pienessä mielessään. Esittelen haaveita ja haasteita täällä blogissa useammassa osassa ja toivon teiltä bloggaajilta ja lukijoilta kommentteja ja ideoita.

Meidän pihamme on siitä haastava, että taloon sisäänkäynti on talon takapuolella. Puutarhaa ja käytäviä on yritetty suunnitella niin, että tämä näyttäisi myös luontevalta sisäänkäynniltä.

Sisäänkulkukäytävä menee talon ja autotallin välistä ja tässä on myös korkeuseroa noin metri. Tämä on ratkaistu metrin korkuisella muurilla. Tähän ratkaisuun olen ollut tyytyväinen. Sisäänkäyntiä ennen on myös tehty puolipyöreä muuri, josta käännytään oikealle kohti sisäänkäyntiä. Istutusryhmään on haettu korkeutta ja näyttävyyttä pilarikatajilla. Paikka sopii kuitenkin erittäin hyvin myös pohjoistuulelle, joten yksi kestävimmistä pilarikatajista "Norrback" ei ole siinä kovin hyvin menestynyt. Pari katajaa siitä on kuollut ja nyt yksi viimeksi istutettu on hengissä.

Yrittäisinköhän vielä istuttaa siihen yhden "Norrbackin" vai pitäisikö suosiolla miettiä jotakin muuta? Pilarikatajan ja ympärillä olevien tuivioiden ajatuksena on ollut tuoda hiukan vehreyttä sisäänkäyntiin myös talvella. Nyt olen kuitenkin alkanut miettimään, että ajaisivatkohan vain tuiviot tuon asian ja voisiko tilalle istuttaa kaksi rungollista pikkupuuta. Olisiko teillä lukijoilla ajatuksia mitä nämä voisivat olla?


Ehdottomasti halusin tähän istutusryhmään kevätatsaleoita. Ne tuovat niin ihanasti väriä sisäänkäyntiin heti loppukeväästä/alkukesästä. Toisena väripilkkuna tuivioiden välistä pilkistää vaaleanpunaiset maanpeiteruusut. Aitaristikkoa vasten kasvavat runsaat lumikärhöt.


Istutettavien puiden tulisi kuitenkin pysyä melko pieninä ja kapeina ja niiden tulisi kestää IV-vyöhykkeen ilmastoa ja myös pohjoistuulta.

Istutusalueen takaosa viettää alaspäin nurmikolle ja on peitetty kuorikatteella. Voisiko tähän laittaa jotakin kivaa maanpeitekasvia tai vastaavaa vai pitäisikö se jättää vain katetuksi?


Tässä ensimmäinen kehittämiskohde puutarhaan tälle kesälle. Otan mielelläni vinkkejänne vastaan.

9 kommenttia:

 1. Jaa-a. Enpä osaa tuohon vinkkejä antaa. Toistaiseksi mulla ei ole ollut mitään havuja koiran vuoksi ja en siten tunne niitä ja niiden kestävyyttä. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin piti heti kaupan hyllystä napata Kodin Pellervo ja olihan se tosi hieno juttu teistä!

   Poista
 2. Kävisikö lamohietakirsikka tuohon pieneen rinteeseen maanpeitekasviksi. Katsoin netistä, että se menestyy V vyöhykkeelle saakka. Sitä pitäisi löytyä suomalaisena taimena.

  Lamohietakirsikka – Prunus pumila var. depressa (sandkörsbär)

  Maanpeittopensaaksi sopivan lajin rennot maanmyötäiset haarat tulevat yli metrin mittaisiksi. Yläviistoon kasvavan lehdistön takia maan pintaan pääsee valoa, jolloin rikkakasvit voivat itää pensaan keskellä. Se estetään istuttamalla taimet katteella peitettyyn maahan.

  Korkeus: 20 cm.
  Lehdistö: Himmeänvihreät lehdet muuttuvat syksyllä upean punaisiksi.
  Kukinta: Pikkuiset valkoiset kukat puhkeavat tavallisesti toukokuun lopussa.
  Kasvupaikka: Aurinko, jopa paahde. Kasvualusta kuiva–tuore, keskiravinteinen ja kalkittu.
  Vyöhykkeet: I–V.
  Taimiväli: 70 cm.
  Leikkaus: Leikataan harvoin ja mieluiten harventamalla vanhimpia versoja.

  VastaaPoista
 3. Ihania kukkakuvia! Kyllä kaikenlainen suunnittelu on parasta aikaa, voikun meilläkin olisi tuollainen piha :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Kovasti jo tekisi mieli päästä kaivamaan maata, mutta on se vielä sen verran jäässä, että joutuu malttamaan vielä hetken.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Niinpä, pitäisi vain laittaa aina paperille kaikki ajatukset mitä päässä pyörii. Enää sitten puuttuu vain tekijä ;)

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa ♥