maanantai 17. maaliskuuta 2014

Siemeniä, siemeniä, enemmän siemeniä

Niinhän siinä kävi, kuten arvata saattaa, että kauppareissulta tarttui mukaan viikonloppuna taas lisää siemeniä. Tosin tähän mennessä olen ostanut lähinnä kukkien siemeniä, niin nyt lähti lähinnä hyötyökasvien siemeniä mukaan.

Askartelin kenkälaatikosta rasian siemenille, sillä niitä alkoi olemaan levällään siellä sun täällä.Aloin samalla pitämään leike- ja muistiinpanokirjaa puutarhahommista. Kirjaan olen liimannut siemenpussit (mikäli käytin kaikki siemenet) ja kasvatusohjeet sekä kylvöpäivämäärät sekä kasvun seurantaa. Tarkoituksena olisi laajentaa kirjaa niin, että sieltä löytyisivät myös kaikki puutarhani perennat, pensaat ja puut. Myös kivoja ideoita lehdistä olisi tarkoitus siihen leikellä ja liimailla.
Tässäpä uusien siemenhankintojeni esittelyä (samalla itseänikin varten hiukan muistiinpanoja):


Kirsikkatomaatti "Chocolate Cherry"
Satoisa erikoisenvärinen kirsikkatomaatti. Aromikkaat, halkaisijaltaan 2,5 cm tummanpunaiset hedelmät, joissa suklaanruskeita juovia. 6-8 hedelmää yhdessä tertussa. Sopii kasvatettavaksi sekä kasvihuoneessa että suojaisella paikalla ulkona. Korkeus n. 150 cm, tuetaan. Varkaat poistetaan. Tarvitsee runsaasti vettä ja ravinteita. Esikasvatus maalis-huhtikuussa. Kylvöstä sadonkorjuuseen 20-22 viikkoa.


Amppelitomaatti
Matala ja tiiviskasvuinen pensastomaattilajike ruukkukasvatukseen parvekkeelle tai avomaalle. Satoa korjataan vähitellen. Tuottaa runsaan sadon pieniä punaisia hedelmiä. Varkaita ei poisteta. Esikasvatus maalis-huhtikuussa, sato heinä-syyskuussa.


Kirsikkatomaatti
Erittäin satoisa kirsikkatomaattilajike, joka tuottaa runsaan sadon pieniä, makeita ja raikkaan makuisia oranssin värisiä hedelmiä, jopa 120 samassa tertussa. Varkaat poistetaan. Satoa korjataan vähitellen. Esikasvatus maalis-huhtikuussa, sato heinä-syyskuussa.


Ananaskirsikka
Esikasvatus maaliskuussa, sato elo-syyskuussa. Kasvatus kasvihuoneessa. Kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti.


Valkoinen kuukausimansikka "White Soul"
Esikasvatetaan maalis-huhtikuussa. Avomaalle, amppeleihin tai ruukkuihin touko-kesäkuussa. Sato kesä-elokuussa. Ravinteikas multamaa, kastellaan säännöllisesti kasvukauden aikana ja lannoitus aloitetaan kun marjat alkavat kehittyä.


Kesäkurpitsa "Eight Ball F1 Hybride"
Tummanvihreä, biljardipallon kokoinen hedelmä. Satoisa. Kasvutavaltaan roteva lajike, jonka sato kypsyy aikaisin. Arka kylmälle. Kylvö toukokuussa, ulosistutus pakkasvaaran mentyä. Myös suorakylvö kasvupaikalle kesäkuussa. Taimietäisyys 80 cm. Sadonkorjuu elokuussa.


Avomaankurkku "Rhensk druv Hg"
Nopeakasvuinen ja helppohoitoinen avomaankurkkulajike. Korjaa satoa vähitellen, sopii säilöntään. Esikasvatus tai suorakylvö touko-kesäkuussa, sato elo-syyskuussa. Peitä kasvuharsolla kukintaan saakka.


Riippalobelia "Cascade mix"
Esikasvatus maalis-huhtikuussa, kukinta kesä-syyskuussa. Kylväessä siemeniä ei peitetä.


Ja pitihän kissoillekin ostaa omia siemeniä, jotta voivat jyrsiä muitakin kuin minun taimiani. Olin laittanut yhteen laatikkoon multaa valmiiksi, mutta en vielä kylvänyt siihen mitään. Nyt mullat oli kaavittu pitkin pöytää, saa nähdä kuinka ytyä multa on taimikasvatukseen ;)


Eilen kylvin mm. tomaatinsiemeniä. Maltoin olla käyttämättä kaikkia pussien siemeniä, sillä eiväthän nuo mahdu muuten mihinkään kasvamaan eikä varmaankaan tarvetta olekaan enemmälle määrälle taimia.


Kasvurikasta viikon alkua!

8 kommenttia:

 1. uuuuu..ihanan paljon siemeniä vaikka sun mihin..

  VastaaPoista
 2. No on sinulla siemenpussi poikineen, olet oikea viherpeukalo! Kiva seurata kasviesi etenemistä.
  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viherpeukalo, jolla peukalo on välillä keskellä kämmentä ;) Mutta kiva kaikkea on kokeilla.

   Poista
 3. Sinulla on mitä odottaa. Onnea kasvatukseen.

  VastaaPoista
 4. Tuollaisen päiväkirjan pitäminen on kiva idea. Minulla on tämä blogi korvannut päiväkirjan, mutta rinnalla kyllä voisi ihan hyvin tehdä tavanomaista pk:aa. Noiden siemenpussien liimaaminen tietoineen on hyödyllistä ja myöhemmin tietoja on mukava selata.
  Tuli tuosta kissanruohopussista mieleen hassu ajatus, että olet tilannut pussillisen siemeniä, joista kasvaa kisssanpentuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin minäkin olen ajatellut, että blogi korvaa pääasiassa päiväkirjan pitämisen. Nyt kuitenkin innostuin tuohon askarteluun. Oli sinulla kyllä hauska ajatus ;)

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa ♥