sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Kevään kasvua - tilannekatsaus

Kyllä se kevät vain etenee, hitaasti mutta varmasti. Eilisen tuulisen, mutta aurinkoisen päivän jälkeen yöllä satoi vettä, mikä varmasti teki hyvää puutarhalle.

Tämän postauksen tarkoituksena on tehdä pieni tilannekatsaus, minkälaista kasvua sekä ulkona että sisällä on tapahtunut.

Muutama viikko sitten leikkasimme omenapuita ja mustaherukkapensaita. Otin näiden oksia sisälle ja nyt ne ovat tuoksullaan ja kukinnallaan ilahduttaneet sisällä esimerkiksi osana tulppaanikimppua.

Sisällä kylvökset ovat vallanneet jo kolmessa huoneessa ikkunan edustat. Kohta alkaa näyttämään siltä, että keittiössä ei kokata eikä kodinhoitohuoneessa pyykätä ennen taimien ulos istuttamista. 

Suurin osa taimista on lähtenyt hyvään kasvuun, mutta toiset eivät pitäneet koulimisesta ja näin ovat kuukahtaneet. Kultahehkuista lähti kasvuun vain yksi ja nyt se kipuilee koulimisen jälkeen. Myös tsinnioista puolet vain jatkoivat kasvuaan koulimisen jälkeen.

Nämä punahatut näyttävät olevan hyvässä kasvussa.


Riippalobeliat itivät hyvin, mutta kauhistuttaa miten näin mitättömät taimet saa koulittua. 


Itse kylvetyt pelargoniat näyttävät elinvoimaisilta. Ostin myös viikko sitten myymälästä muutaman pelargonian pistokkaan, jotka ovat jo paljon suurempikokoisia kuin siemenistä kasvattamani.Kaikki tomaatin siemenet eivät lähteneet itämään, joten jouduin muutamaan astiaan tekemään uusintakylvön, sillä istutin niitä vain muutaman kappaleen per lajike. Kasvamassa on kirsikkatomaatti "Chocolate Cherry", punainen amppelitomaatti sekä keltainen kirsikkatomaatti. Seuraavassa kuva jälkimmäisestä.


Ananaskirsikat itivät hyvin. Mielenkiintoista nähdä kuinka ne meidän ilmasto-olosuhteissamme menestyvät. Onko kenelläkään kokemusta ovatko tehneet hedelmiä/marjoja?


Myös kesäkurpitsat (Eight Ball) itivät nopeasti komeiksi taimiksi. Monet huhtikuussa istuttamani taimet ovat vielä melko pieniä, mutta ovat itäneet hyvin.

Entäs miltä ulkona näyttää?

Esimerkiksi pensasmustikassa ja mustaherukkapensaassa on jo kauniit silmut."Yrttitarhassa" vasta ruohosipuli alkaa vihertämään.


Kevätatsaleoissa on jo muhkeat silmut. Olen yrittänyt niitä vielä peitellä pakkaselta, jotta loppukevään kukinta olisi mahdollisimman runsasta.


Kanadalaiset ruusut ovat hyvin selvinneet talvesta. Myös muissa ruusuissa on melko hyvin elon merkkejä.


Ohotanmarunat ovat lähteneet kasvamaan poikkeuksellisen aikaisin.


Myös korallikeijunkukat ovat selvinneet hyvin talven yli.


Sipulikukat ovat meidän pihalla vasta kasvunsa alussa.Onneksi ostetut sipulikukat ihastuttavat oven pielessä kukinnallaan.


Myös kivikkokasvit ovat heränneet talviuniltaan.
Harmillista oli huomata, että yksi pensassembra on jatkanut kurjistumistaan ja on nyt aivan ruskea. Epäilen, että joku koira tai kissa on käynyt lannoittamassa sitä. Erityisesti tämä harmittaa siitä syystä, että pensassembrat ovat melko kalliita ja näiden pienien taimien kasvuunlähtö on erittäin hidasta.


Eilen kävimme Vilin kanssa narulenkillä. Eniten kiinnostivat kovan tuulen mukana lentelevät lehdet, joita piti vaania ja saalistaa.


Myös huikea lintujen konsertti herätti sekä emännän että kissan huomion. Tikka kiinnosti Viliä eniten ja ehkä Vilikin tikkaa, sillä se seuraili meitä puusta toiseen kävelymatkallamme.Oikein mukavaa sunnuntaipäivää!

14 kommenttia:

 1. Kiva postaus. Sinulla on siellä vaikka mitä hienoa kasvamassa.
  Riippalobeliat sinun kannattaa koulia pieninä ryppäinä, muuten homma ei onnistu.
  Tuon pensassembran suhteen sinun kannattaa hankkia mahdollisimman nopeasti Esbaun havupuubalsamia ja suihkuttaa sillä sembrasi kauttaaltaan märäksi. Voit uusia sumutuksen vielä tarvittaessa uudemman kerran ohjeen mukaan. Sembrassasi on vielä vihreitä neulasia, joten peli ei ole suinkaan menetetty. Balsami on testattu omakohtaisesti ja ainakin minulla se on toiminut tosi hyvin. Pahoin ruskettuneet havutkin ovat pikkuhiljaa elpyneet. Koiranpissin haitat kannattaa hoitaa ensin runsaalla kastelulla ja sitten vasta havubalsamiruiskutus. Toivottavasti tästä on sinulle apua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja tuhannet kiitokset vinkeistä! Näitä täytyy testata. Tuo sembra alkoi ruskettumaan jo viime kesänä, joten luultavasti tuholainen (mikä sitten on ollutkaan) on iskenyt jo silloin.

   Poista
 2. Mukava kierros keväisessä puutarhassasi. Itse asiassa tällaisen voisi tehdä itselleenkin ihan vain muistikuviksi kevään etenemisestä.
  Tikka oli utelias tietämään, mihin oikein olette Vilin kanssa matkalla. Tai ehkä se oli kuin jotkut meidän naapureista ja mietti: "Miksi pitää kissaa valjaissa kuljettaa?"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mukava muisto itsellekin, tuskin näin aikaisia keväitä kovin usein tulee (tai mistä tuota tietää miten tämä ilmasto muuttuu). Meillä on nyt Vili ollut valjaissa siitä lähtien kun Manu katosi (ja vuosi aiemmin Milla jäi auton alle). Venla ei uskalla olla ulkona valjaissa.

   Poista
 3. Hienot kuvat kevään etenemisestä!
  Mukavaa alkavaa pääsiäisviikkoa!

  VastaaPoista
 4. Sinulla on niin paljon kaikenlaista kasvamassa ja kaikki niin hyvässä alussa Tikkakin ihanasti istuu puun oksalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähemmän olen itse siemenistä kasvattanut, joten nyt vähän jänskättää miten kesään saakka päästään. Ainakin yritystä on kovasti ;)

   Poista
 5. Lobelia kannattaa koulia isompina "tuppaina". Ei haittaa ollenkaan,vaikka samaan pottiin tulee useampikin taimi.

  VastaaPoista
 6. Toivottelen sinulle hyvää ja aurinkoista pääsiäisen aikaa.

  VastaaPoista
 7. Tulinpa vastavierailulle ihanaan blogiisi ja jään myös lukijaksi. Mahtavia kuvia, juttuja ja kissoja :) Kyllä kevät on vuoden ihaninta aikaa.

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa ♥