tiistai 22. huhtikuuta 2014

Puutarhasuunnitelmia, osa 3 - kasvihuone

Hetki on vierähtänyt edellisestä postauksesta, mutta unelmointi ja puutarhasuunnittelu ovat jatkuneet, ainakin korvien välissä. No, on jotakin saatu aikaiseksikin.

Olen pitkään unelmoinut kasvihuoneesta. Toki olisi upeaa saada tilava oleskelukasvihuone, mutta ne unelmat taitavat olla minulle turhan suuria. Riittää kun saan pienen kasvihuoneen, jossa kasvattaa muutamia tomaatintaimia.

Avasin tuossa talvella suuni kasvihuonehaaveistani kotitalolla käydessäni. Siellä on ollut pihalla parikymmentä vuotta käyttämättömänä, rikkakasvien suojattina kasvihuone. Hetihän tätä minulle tarjottiin. Minä olin tarjouksesta iloinen, siippani ei ehkä niinkään, sillä tämä tietää lisää kaivuutöitä. 


Niin tässä kevään mittaan on pikkuhiljaa kotosalla syötetty tätä kasvihuoneajatusta ja viimeinen vastustus taisi mennä siinä kohtaa, kun isäni toi kasvihuoneen metallirungon pihaan. Muutama ikkuna oli rikkoutunut talven aikana, mutta isä kätevänä leikkasi uudet lasit vanhoista ikkunoista.

Metallirunko oli vuosien saatossa kerännyt sammalta ja likaa, mutta kovin helposti se puhdistui kiiltäväksi kuumavesi-painepesurin vesisuihkulla.


Kasvihuoneen paikkaakin kauan arvoin, mutta siihen sille sitten kaivettiin paikka kasvimaan viereen, kiviaidan päätyyn. Perustuksia ei aivan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan tehty, mutta kuitenkin laitoimme ensin styroksisuikaleet ja sitten hiukan soraa päälle. Kasvihuoneen alle laitettiin leca-harkot sekä lankut, joissa on ura kasvihuoneen rungolle. Vasta sitten kun kasvihuone oli vaaterissa paikoillaan, poistettiin sisäpuolelta nurmikko. Seuraavaksi olisikin vuorossa sisäpuolelle istutusaltaiden ja käytävän tekeminen. Lasitkin pitäisi puhdistaa vielä ennen paikoilleen laittamista. Kasvihuoneen tälle etelänpuoleiselle seinustalle olin miettinyt ehkä matalan istutusaltaan tekemistä jossakin välissä. Hyvässä vauhdissa tämä projekti on, vaikkei vielä lähellekään valmis.

Lankalauantaina huomasimme lähteä katsomaan kokkoja vasta sitten, kun ne olivat melkein palaneet. Kuitenkin vielä jonkinlainen "hiillos" oli jäljellä.


Meren suunnalla taivas oli todella kauniin värinen, mutta emme aivan ehtineet rantaan ennen kuin aurinko alkoi kadota horisonttiin.


Puutarhahommat tuntuivat viikonloppuna jo oikein kesäisiltä, sillä meidänkin leveysasteilla toisena pääsiäispäivänä lämmintä oli varjossa 17 astetta. Talven aikana kertyneen kompostin levitin kahden kukkapenkin pinnalle sekä kasvimaalle raparperien iloksi. On se komposti niin hyvännäköistä maa-ainesta verrattuna penkeissä olevaan tiiviiseen multaan.


Moottoripyöräkin otettiin pääsiäisen aikaan pois naftaliinista ja puunattiin kiiltäväksi. Nyt tosin ennustetaan taas kylmenevää ilmaa, joten todennäköisesti tämän harrastuksen kanssa oltiin liian aikaisin liikkeellä.

Mukavaa pääsiäisen jälkeistä viikkoa!

8 kommenttia:

 1. Kasvihuone on täälläkin haaveissa. Tuntuu että puutarhassa on rahareikiä ihan perushommissa niin paljon, että kasvari saa odottaa jonkun vuoden vielä. Kaikki ajallaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja töitähän tässä vaan itsellensä petaa tuleville vuosille kaikkine puutarhaunelmineen...

   Poista
 2. Onnea kasvarin johdosta! Hienot tulikuvat.

  VastaaPoista
 3. Onnittelut uudelle kasvihuoneelle! Oi sinua onnellista, kun sellaisen sait :)

  VastaaPoista
 4. Onnea uuden kasvihuoneen johdosta.
  Upea kuva pääsiäis kokosta.

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa ♥