keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Puutarhaunelmien toteutumista - kasvihuone, kaariportti ja puuruukkuja

Talonrakennusvaiheessa huomioimme jo pihan perustusasiat ja puutarha rakennettiin lähes kerralla valmiiksi heti muuttoa seuraavana kesänä. Pihan rakenteet on helppo tehdä kerralla valmiiksi eikä nurmikkoa tai sora-alueita tarvitse jatkuvasti uudelleen kaivaa. Vaikka tuo pihanrakennuskesä oli raskas, näin jälkikäteenkin ajatellen tyytyväinen siihen, että jaksoimme kantaa ja asentaa 25 tonnia laattoja ja muurikiviä paikoilleen, sillä nyt on saanut nauttia valmiista pihasta seuraten taimien kasvua. 


Tänä talvena on varmasti osittain muiden puutarhablogien innoittamana unelmat uusista istutusalueista pyörineet mielessä ja viime viikkoina on tuntunut, että uusia ideoita tulee jatkuvasti. Pitäisi vain hiukan yrittää malttaa mielensä, sillä kaikkea ei voi eikä jaksakaan tehdä kerralla.

Vaikka huomenna vaihtuu vasta toukokuu, niin jotkut unelmat on saatu toteutumaan jo viimeisen viikon aikana. Perintökasvihuone on saatu asennettua paikoilleen, puhdistettuna kaikesta vuosien varrella kertyneestä sammaleesta. Kasvihuoneen sisällä on laatoista tehty käytävä ja noin 60 cm leveät istutusaltaat. Tämän viikon olen pääasiassa lomaillut, joten maanantain aikana sain laatoitettua myös kasvihuoneen edustan.


Nyt kun kasvihuone on paikoillaan, niin on sellainen tunne, että tuossahan sen kuului ollakin. Paikan valinta ei ollut ihan itsestäänselvyys. Niin kuin kuvasta näette, olen hahmotellut laudoilla viereen kukkapenkkiä. Siihen on tarkoitus siirtää liljoja sekä daalioita (mikäli nämä ovat talven yli varastossa selvinneet). Ja täytyyhän paikka löytyä kaikille hamstratuille siemenille ja kukkasipuleille. :)

En malttanut puutarhamyymälässä olla ostamatta tätä kauniin väristä Mainzer Fastnacht -ruusua, jonka ajattelin istuttaa etummaiseksi tuohon kukkapenkkiin.


Joistakin Tukholman puutarhamessujen valokuvista sain inspiraation puupölkyistä tehtyihin istutusruukkuihin. Vihjasin tästä isälleni, sillä hän nauttii metsässä puuhaamisesta. Niinpä pihaan tuotiin viikonloppuna neljä puuruukkua, jotka oli koverrettu sisältä moottorisahalla ja pohjaan tehty reikä ylimääräisen veden poistumiseksi.


Toiseen ruukkuun istutin jo hyvässä kasvussa olevan ruohosipulin. Puuruukun pohjalle laitoin soraa.


Toiseen ruukkuun istutin oransseja orvokkeja sekä keskelle soihtuliljan (rakettikukka, Flaming Torch, kniphofia uvaria). Tämä oli heräteostos Lidlistä. Juuret oli pakattu pieneen pussiin, jossa oli hiukan turvetta. Aika heikoilta nuo näyttivät, joten saa nähdä lähtevätkö kasvuun. Soihtuliljan pitäisi lähteä kasvuun melko pienestäkin juuren palasesta. Olisi tuo komea kukka, mikäli lähtisi kasvuun.Toinenkin puutarhaunelma toteutui tänään, sillä ostimme metallisen kaariportin kiviaidan väliin, josta pääsee suoraan pururadalle. Tänään upotin kaariportin maahan. Vielä pitäisi saada sen jatkoksi kunnollinen silta ojan ylitse.


Tuohon ladon seinustalle on ajatuksena ollut myös tehdä istutusalue. Hankin kaariporttia pitkin kiipeilemään valkoisen Pohjantähti -köynnösruusun. Ruusuja rakastavana en voinut vastustaa kiusausta ottaa puutarhamyymälän hyllystä mukaan vielä tämän kauniin Rosa Nostalgie -ruusun, jonka kukan keskusta on kermanvalkoinen ja ulkoreuna punainen. Paikkaan alkaa aurinko paistamaan talon varjostuksen vuoksi vasta puolen päivän jälkeen, mutta toivotaan että ruusut viihtyvät tässä paikassa.


Olen kateellisena seuraillut eteläisemmän Suomen bloggareiden puutarhan aikaista heräilyä. Meidän puutarhassa on ollut vielä melko vaisua kasvua. Raparperit siirsin uuteen paikkaan ja ne jo kovasti pukkaavat uutta kasvua.


Vasta nyt talvehtineet pikkunarsissit alkavat kukkimaan.


Ruukuissa olen toki saanut narsisseiden kukinnasta jo nauttia ja nyt kukkivat ruukuissa alla olevat helmililjat.


Hetki näistä lämpimistä säistä saatiinkin nauttia. Tänä aamuna oli paluu normaaliin kevääseen ja vapun aikaan. Lämpötila on ollut juuri ja juuri plussan puolella ja aamulla satoi muutamaan otteeseen lunta.

Oikein mukavaa vapunaattoa!

10 kommenttia:

 1. Nuo puuruukut ovat todella hienon näköisiä! Olet löytänyt taimitarhoista kaikkea jännittävän näköistä. Varsinkin tuo Mainzer Fastnacht on aika upean värinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuruukuista tuli tosi kivoja. Nyt on vähän sellainen kokeiluvaihe päällä, eli tekee mieli hankkia kaikkea uutta ja erikoisempaa ruusua perinteisten Nina Weibull -penkkien lisäksi.

   Poista
 2. Oho...siellähän on noussut vaikka mitä ihanuuksia! Vanhan pihan omistajana kaipailen usein sitä mahdollisuutta, että saisi itse suunnitella pihan rakennusvaiheessa. On kieltämättä tympeää kaipaa aina perustukset jos jotain uutta haluaa. Teillä näyttää varmasti ihanalle kesällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Muistan edellisessä asunnossa sen kaivamisen tuskan, kun sora oli tampattu kulkualueille ja nurmikko tehty valmiiksi. Sillon tein päätöksen, että rakenteet on tehtävä valmiiksi kerralla. Onneksi silloinen pihasuunnitelma on miellyttänyt eikä ainakaan vielä ole ollut halua suurille muutoksille. Perennapenkit ovat olleet puutarhassa vähemmällä ja nyt olisi intoa saada lisää kukkaloistoa. Kasvimaata on toki myllätty ja järjestelty uudelleen vuosien aikana.

   Poista
 3. Jos nyt rakentaisin, sisällyttäisin suurimmat ja tärkeimmät pihatyöt samaan rytäkkään - etenkin rakenteet. Vanhaan pihaan on huomattavasti vaikeampi ympätä portaita, kiveyksiä ym.
  Nuo uudet ruususi ovat upean värisiä. Et varmaankaan harmistu, jos sellaisia ilmestyy minunkin pihaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En todellakaan harmistu, kiva nähdä miten ne menestyvät. Nämä kaikki taisivat olla Multasormesta. Kauppilalla oli yksi ihana tummemman lila ruusu ja sen aion vielä tilata. Nina Weibulleja tuli taas ostettua kymmenkunta, sillä viime kesänä kissojen ja koirien kanssa etsin juuria kuolleiden tilalle ja mitä löysin eivät olleet kovin hyvälaatuisia.

   Poista
 4. Wau! Hyvännäköiset puuruukut ja ihania ruusuja olet ostanut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Heinäkuuta ja kukintaa odotellessa ;)

   Poista
 5. Oi mitä ihania ruusuja, kukapa tuollaisia voisi vastustaa :)

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa ♥