tiistai 27. toukokuuta 2014

Tervetuloa mukaan helteiselle matkalle moottoripyörällä pitkin Pohjanmaan rannikkoa

Lauantaina 24.5.2014 aamu oli kaunis ja silloin jo lähes helteinen. Olimme sopineet lähtevämme isännän ja kaverin kanssa moottoripyöräilemään pitkin Pohjanmaata. Helteestä huolimatta kunnolliset ajovarusteet oli laitettava päälle. Varsinaisena määränpäänä meillä oli Raippaluoto (Replot) Vaasan ulkopuolella. Ajopeleinä jalkojen välissä oli Suzuki GSX Bandit 1250 FA ABS, Honda CBR 1000RR Fireblade Repsol ja Kawasaki Z1000.


Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan rannikolla on ihania pieniä merenrantakyliä ja mutkaisia pikkuteitä. Varsinkin 7-sillan tie Kokkolasta Pietarsaareen on upea ajettava moottoripyörällä. Molemmin puolin tietä on vesistöä, joiden rannoilla on mökkejä ja huviloita.

Lähtö
Nyt on jo kuuma, eiköhän jo lähdetä, jotta vauhdissa ilmavirrat pääsevät jäähdyttämään. Matkalle lähdetään Kokkolasta rantatietä kohti Pietarsaarta.

Etelätuuli
Mikä tunne olla moottoripyörän selässä näin upealla säällä. Ajattelen, voiko upeampaa vapauden fiilistä olla. Tosin 7-sillan tiellä edes meri ympärillä ei viilennä tässä helteessä.

Tuoksut
Millään muulla tavalla kuin moottoripyöräillen en ole kokenut ympäristön tuoksuja niin voimakkaina ja yhtäkkisinä. Kypärän visiirin ollessa auki ensimmäisenä aistin voimakkaan tuomien tuoksun. Muutamassa sekunnissa se on ohi. Tuoksuja ja "hajuja" on paljon erilaisia. Meri, maatilat ja pellot, UPM:n sellutehdas, vasta leikattu ruoho jne.

Matka jatkuu Pietarsaaresta rantatietä Nykarlebyhyn (Uusikarlepyy). Tosin tällä välillä ei enää ole vesistöä ympärillä. Tämä tie on siitä mukava, että se kulkee läpi kivan Nykarlebyn pikkukaupungin. Nykarlebystä ajamme Munsalan ja Hirvlaxin kautta 8-tielle ja kahvittelupaikaksi valikoituu luonnollisesti Kahvitupa Oravaisissa. Tähän saakka meillä on ollut "matkaseurana" lähes Kokkolasta saakka perässä tullut pariskunta Moto Guzzillaan.


Oravaisten kahvitupa on aivan meren rannalla. Alueella on myös kivipuisto ja käsityömyymälä. Hakeudumme terassilta kahville varjoon koivun alle lähelle merta. Nurmikolla oli kaukana rannasta suuria heinäkasoja kuin aaltoja. On se meren voima melkoinen, kun sille päälle sattuu, eli kovin kaukana maalla aallot ovat käyneet. Seurailemme lintujen iloittelua. On hauskaa katsoa, kuinka kurki ottaa taivaalla vauhtia lentoonsa tuulta hyväksikäyttäen.

Kotoa lähtiessäni olin mukamas fiksu ja laitoin mahdollisimman ohutta ajohousujen alle. Tämä ohut valinta oli leggins-tyyppiset sukkahousut. Valinta ei ollutkaan kovin fiksu, sillä sukkahousuthan vasta hiostivat. Luukkuessa tuntui kuin ne polttaisivat ihin rikki. No, opin taas jotakin uutta tälläkin reissulla.

Matka jatkuu Oravaisista kohti Vaasaa. Kiemurtelemme rantakylien läpi pientä tietä Oxkangarin ja Maxmon kautta. Raippaluotoa kohti ajaessa poikkeamme käymään Strömsössä. Onhan tuo paikka kaunis ja siellä on myös yleinen uimaranta. Ei siellä kuitenkaan oikeastaan paljoa ole tekemistä eikä katsomistakaan, eli television kautta paikasta saa hyvin toisenlaisen kuvan. Strömsön huvilan sisällä on meneillään tilattu esittely. Ovesta kurkatessa sisällä näkyy pääasiassa televisiointivälineitä. Tähän saakka reissussa kaikki on mennyt kuitenkin kuin Strömsössä.


Nyt lähdemme sitten kohti Raippaluotoa. Aika jännä, että vaikka Vaasassa usein käykin, niin Raippaluodossa on ole käynyt koskaan. Raippaluoto on Suomen merialueiden 4. suurin saari. Raippaluodon silta valmistui vuonna 1997 ja se on Suomen pisin silta, joka yhdistää saaren mantereeseen. Sillalla on pituutta 1045 metriä.


Menemme syömään Raippaluodon satamassa meren rannalla olevaan Café Arkeniin. Onneksi terassilta löytyy varjopaikka, sillä lämmintä taitaa olla täällä saaressakin kolmisenkymmentä astetta. Näin helteellä maistuu suolainen perusgrilliruoka ja tilaamme kaikki hampurilaisen ja ranskalaiset. Ai että, kuinka tuo ruoka maistuukaan hyvältä ulkona!


Jatkamme matkaa vielä saariston länsipäähän Björköbyhyn. Siellä on myös satama ja kauniita venevajoja. Venevajojen vieressä on kuitenkin niin paljon autoja, että kaunista valokuvaa ei alueesta saa.

Seuraavaksi pääsette kanssani paluumatkalle ylittämään Raippaluodon siltaa moottoripyörällä.


Kotimatka ja nestehukka
Nyt lähdemme kotimatkalle lähes suorinta tietä pysähtyen ainoastaan Mustasaaressa kahvilla. Tänä iltana on nimittäin Suomen jääkiekkopeli ja sitä on kiire katsomaan. Matkalla janottaa kovasti ja huulia kuivaa. Vaatteet ajovarusteiden alla ovat hiestä märät. Reissu on kestänyt yhteensä yli 7 tuntia noin 30 asteen helteessä. Kilometrejä kertyi miesten mukaan noin 370. Kotona nestettä taitaa kulua litrakaupalla.

Tässä vielä karttalinkki, mikäli haluat tarkemmin katsoa ajoreittiämme.

Nyt lämpöasteita onkin noin 25 vähemmän kuin viikonloppuna. Nyt ei tarvitsisi hikoilla pyörän päällä.

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Oli kyllä huippusää eikä maisemissakaan ollut valittamista.

   Poista
 2. En ole ennen ollutkaan moottoripyörän selässä, kiitos kyydistä! :)
  Kauniin näköinen tuo Strömsön huvila.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Pinuski, en ole ennen ajellut moottoripyörän kyydissä saati ylittänyt Raippaluodon siltaa.
  Nyt varmaan olisi pyörälläkin aika viileä keli, täällä vain 6 astetta, hui....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa nyt olisi oikein mukava keli, mikäli vain puutarhahommilta ehtisi. Vaatettahan saa aina riittävästi päälle. Mukavaa, että olit kyydissä ;)

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa ♥