maanantai 30. kesäkuuta 2014

Avoimet puutarhat 29.6.2014

Sain eilen uuden naapurimme mukaan kiertelemään avoimia puutarhoja. Harmi, ettei paikkakunnallamme ollut yhtään osallistujaa päivään, mutta nelisenkymmentä kilometriä kun ajoi, niin Pietarsaaren seudulta löytyikin useampia.

Sää oli aurinkoinen ja lämmin. Aloitimme kierroksen Pietarsaaresta Sundin puutarhalta. Siellä oli vielä hyvännäköisiä kukka-amppeleita alennuksessa ja yrtitkin olivat puoleen hintaan. Mukaan tarttui pari valkoista Surfinia-amppelia, mustasilmäsusanna, ihana rungollinen rosmariini ja lisää keijunkukkia (Heuchera villosa "Caramel") kukkapenkkiin. Lisäksi löysin kivan lintujen juoma-altaan.


Seuraavaksi vierailimme Pietarsaaren vanhassa kaupungissa todella viehättävässä pihassa nimeltään "Kaupunkipuutarha pohjoisnummella". Pihan rakentaminen on aloitettu vasta vuonna 2009, joten mielettömän reheväksi se on saatu kohtuullisen lyhyessä ajassa. Pariskunnasta molemmat tuntuivat olevan kovin innostuneita pihapuuhista.


Tämä viherhuone/kesähuone sisustuksineen ja istutuksineen oli aivan mielettömän hieno.


Puutarhassa oli ajateltu myös lapsia jättäen heille omaa temmellys- ja leikkitilaa. Piharakennuksen takaosan kapea tila oli hyvin käytetty hyväksi lasten leikkipaikkana ja piharakennukseen oli tehty lasten leikkihuone, joka korvaa leikkimökin.


Seuraavaksi käväisimme Rosenlundissa Pietarsaaressa (Aspegrenin puutarha). 


Puutarhuri pyysi ottamaan esitteen mukaan terveisiksi kotikaupunkiini. "Rosenlundin pappila ympäröivine rakennuksineen muodostaa ainutlaatuisen kokonaisuuden kaupunkialueella. Pappilaa ympäröivät historiallisesti arvokkaat rakennukset, kivinavetta ja kiviaita sekä avoimet pellot ja niityt. Rovasti Gabriel Aspegren perusti puutarhan 1750-luvulla ja se on eräs vanhimmista pappilapuutarhoista Suomessa. Aspegrenin puutarhat on palautettu ennalleen hiekkakäytävineen, viljelykortteleineen, huvimajoineen ja ansareineen vanhojen piirrustusten ja kuvausten mukaisesti, jotka ovat säilyneet Aspegrenin ajoilta. Aspegrenin puutarhassa on 24 yksityisille viljelijöille vuokrattavaa palstaa, joiden koko on noin 50 m2. Aluetta ylläpitää Aspegrenin puutarhasäätiö ja Aspegrenin puutarhayhdistys ry."

Tämä silta pelargoniakoristeluineen oli aivan upea. Tuollaisen sillan minäkin voisin haluta pihalle ;)


Käväisin puutarhassa aiemmin omenapuiden kukinta-aikaan. Näky oli aivan upea, sillä käytävät on reunustettu omenapuilla ja tänä vuonna kukinta oli huikean runsasta.


Seuraavaksi lähdimmekin Pedersören puolelle Forsbyhyn. Puutarha oli nimellä "Maalaistalon pihapiiriä". Sää muuttui jo hiukan pilvisemmäksi. Tässäkin puutarhassa oli upea kesähuone.


 Puutarhuri oli innokas posliinikukkien kasvattaja ja viherhuoneesta löytyi kuulemma 150 yksilöä.


Seuraava kohde oli "Lotan & Jyrkin puutarha". 


Valitettavasti tässä vaiheessa vettä alkoi tulla taivaan täydeltä ja puutarha käytiin hyvin nopeasti läpi.Viimeinen kohteemme oli Maj Ahlvikin puutarha Ähtävällä. Vettä tuli edelleenkin ja jouduin jättämään isomman kameran autoon. Pihalla huomasin, että pokkarissani ei ollutkaan muistikorttia ja kameran omaan muistiin mahtui vain muutama kuva. Tämä puutarha oli todella upea, osittain metsäinen ja rinteeseen rakennettu. Pihalla oli puro ja lampi sekä todella kivoja yksityiskohtia.Katsokaas, mikä huikea idea ja toteutus: "riippusänky".


Ilman vesisadetta tässä puutarhassa olisi mielellään kierrellyt kauemminkin. Loppupäivän vesisateesta huolimatta päivä oli mukava ja antoisa. Kiitos kaikille puutarhansa yleisölle avanneille! Onneksi kotona taas aurinko paistoi ja pääsi istuttamaan heräteostoksiaan.
2 kommenttia:

Kommenttisi ilahduttaa ♥