tiistai 10. kesäkuuta 2014

Mitä puutarhassa tapahtuu?

Viime viikkoina kaikki vapaa-aika on mennyt puutarhassa touhatessa, enkä ole paljon ehtinyt tänne bloginkaan äärelle. On se ihanaa aikaa tämä alkukesä, kun puutarha puhkeaa kukkaan ja touhuamista riittää iltamyöhään.

Monenlaista on ehtinyt tapahtua muutaman viikon aikana. 
 • Puutarhasta löytyy nyt kaksi porttia: kiviaidan välissä ja sisäänkäynnin edessä
 • Olen saanut vihdoinkin kasvihuoneen ja nyt siellä kasvaa jos jonkinnäköistä hyötykasvia
 • Pihalle on ilmestynyt neljä uutta kukkapenkkiä tai istutusaluetta
 • Sisällä kevään aikana kasvatetut taimet ovat päässeet ulos omille paikoilleen
 • Mansikkamaa on nostettu kokonaan ylös ja tehty sinne uudet penkit
 • "Erikoismansikat" ovat saaneet uuden kasvatusalueen
 • Mustikkapensaat ovat saaneet uusia kavereita eri lajikkeista
 • Marjapensaita on poistettu, siirretty ja istutettu uusia
 • Raparperit on siirretty uudelle kasvupaikalle
 • Kasvimaalle on ilmestynyt myös pieni perunamaa
 • Sipulit on istutettu
 • Kasvimaan puukehikoihin on istutettu yrttejä, salaatteja, porkkanaa ja retiisejä
 • Kuolleet ryhmäruusut on korvattu uusilla
 • Nyt olen hävittänyt viime vuonna lupaamani syysleimut
Eli maata on kaivettu oikein urakalla ja tämä työväline on ollut korvaamaton siinä hommassa. Myös kanttauslapio on ollut hyvä nurmikkoa poistettaessa uusien kukkapenkkien alta. Ostin myös normaalia pienemmän, oikein hyvin naisen käteen sopivan Fiskarsin pistolapion, joka on ollut oiva työkalu.
 

Rikkaruohoja on sitten kitketty ja kitketty ja vielä kerran kitketty. Varsinkin peltokortetta vastaan on täysi sota käynnissä. Tässä sodassa sekä perinteinen että kemikaalinen sodankäynti on sallittua. Myrkyt vain eivät tahdo siihen auttaa, tai ainakin sitkeyttä pitää riittää useaan käsittelykertaan.


Palkan olisi voinut ohjata suoraan puutarhamyymälöihin, sitä vauhtia on multa- ja kesäkukkaostosten kuitteja kertynyt lompakkoon. Osan kesäkukista olen tosin itse kasvattanut siemenestä tai sitten tilannut esikasvatettavia taimia. Ensimmäistä kertaa olen itse niitä sisällä kasvattanut. Kasvu on näyttänyt hyvältä, mutta esimerkiksi pelargonioissa ei vielä kukista näy merkkejä.


 Edellisvuodesta viisastuneena päätin tehdä nokkosvettä kasvien lannoitteeksi vain normaaliin kymmenen litran ämpäriin. Viime vuonna tein sitä ison "laastisaavillisen" ja siinähän se pihan nurkassa haisi puoli kesää. Vaikka nokkosvesi on sekä lannoitteena että tuhohyönteisten torjujana erinomainen, karkoittaa se hajullaan kaikki lähistöltä.


Laitan siis nokkosia ämpärin täyteen ja peitän ne vedellä. Nokkosvesi on valmista noin viikossa ja sitä laimennetaan noin 1/10 sekoitussuhteella veteen lannoitteena käytettäessä.

En tiedä onko tänä vuonna lintuja ympäristössämme normaalia enemmän vai kuunteleeko sitä "vanhetessaan" luonnon ääniä eri tavalla. Lintujen laulu on jatkuvaa aamusta yömyöhään. Varsinkin rastaat hyppivät jatkuvasti pitkin pihaa omistajan elkein eivätkä kovin nopeaa edes pelästy kohti tulijaa. Siinäpä meillä kissoilla päivät vierähtävätkin lintuja ikkunasta tuijottaessaan.


 Sekä omenapuut että mustikkapensaat ovat kukkineet aivan mielettömän paljon tänä vuonna. Puut ja pensaat ovat meillä toki vielä melko nuoria, mutta varsinkin omenapuut jättivät lähes kokonaan kukkimatta viime vuonna ja nyt ne kyllä korvasivat viime vuotisen kukinnan menetyksen. Tässä koristeomenapuu "Hopa".


Toinen alkukesän lempikukkijoistani on kevätatsalea, joka pikkuhiljaa alkaa lopettelemaan upeaa kukintaansa. Niitä minulla on kolme havujen välissä sisäänkäynnin edessä.Yksi rungollisista syreeneistämme (Tammelan kaunotar) näyttää kärsineen lumettomasta talvesta. Se alkoi jo tehdä kukintoa ja lehden alkuja, mutta sitten ne kuivuivat. Eli todennäköisesti se on paleltunut talven aikana. Täytyy vielä katsoa juhannukseen saakka, ennenkuin tekee ratkaisua sen suhteen. Tuo syreeni on vain ollut hyvin hidaskasvuinen ja paleltunut yksilö on reunimmainen kolmesta, joten ei ole kovin mukavaa alkaa kasvattamaan siihen uutta puuta. Sen puuttumisenkin huomaa istutusalueelta.

Samoin ruskettunut pensassembra taitaa olla entinen, sillä viimeisetkin vihreät neulaset ovat hävinneet havupuubalsamin laitosta huolimatta. Tämä on myös hyvin hidaskasvuinen (ja arvokas) pensas sekä yksi kolmen pensaan ryhmästä.

Jokavuotisia muutamien ruusunjuurten paleltumisia lukuunottamatta puutarha näyttää selvinneen melko hyvin viime talvesta. Toissatalvenahan edelliskesän märkyydestä johtuen lähes kaikki ruusunjuuret paleltuivat ja uusia sai metsästää kissojen ja koirien kanssa. Löysin juuria niin myöhään kesällä, että kaikki eivät juurtuneet kunnolla viime vuonna ja osa kuoli. Ruusua ylös kaivaessa huomaa selvästi, milloin se ei ole juurtunut kunnolla, sillä muutoin ruusua ei tahdo saada ylös millään.

Tällä hetkellä kivikkokasvien, riippahernepensaan sekä pensasaronian lisäksi kukkivat alppiruusu sekä iirikset. Alppiruusun kukinta on mielestäni melko vaisua tänä vuonna.
Viimeiset narsissit, helmililjat ja tulppaanit lopettelevat kukintaansa.


Tässäpä puutarhakatsausta kerrakseen. Palaan noihin yksittäisiin projekteihin sitten omina postauksinaan myöhemmin. Mukavaa viikon jatkoa!

8 kommenttia:

 1. Pihalla riittääkin nyt tekemistä aamusta iltaan. Todella kauniisti kukkiva Hopa ja nuo atsaleat ovat aivan upeita. Täytyy hankkia niitä meidänkin pihaamme.
  Aurinkoista kesänjatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Suosittelen noita kevätatsaleoita, ovat erittäin helppohoitoisia.

   Poista
 2. Siellä on pantu oikein tuulemaan. Atsaleat ovat ihania. Kokeile ennen sitä syreenin lahtaamista, leikata tai sahata sitä. Mun kuolleiksi monesti luulemat syreenit, ovat näin lähteneet uudelleen kannosta kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuo syreeni juuresta pukkaa uutta, mutta nähtävästi nuo rungolliset Tammelan kaunottaret on vartettu unkarinsyreeniin ja tuosta varttamiskohdasta on saattanut paleltua :(

   Poista
 3. Onpas siellä oltu ahkeria! Minä saan myös uppoamaan helposti rahaa puutarhoille. Viime pyhänäkin oli auto täynnä vihreää, kun Viherlandiassa käväisin:) Tosi kaunis on tuo Hopa, ja kevätatsaleat myös:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hassua, kun puutarhalle menee muka vain katselemaan ja joka kerta lähtee kädet täynnä tavaraa kotiin.

   Poista
 4. Voi sulla on ihan tajuttoman hienoja kukkijoita! Voi kesä pitäisi olla alusta loppuun vapaata aikaa myllertää pihalla mielin määrin..
  Itse tein muuten saman havainnon. Linnunlaulua kuuluu näin vanhemmiten :) enemmän!
  -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa ♥