tiistai 1. heinäkuuta 2014

Kasvihuone-elämää

Uudessa (vanhassa) kasvihuoneessa kasvu on täydessä vauhdissa. Niin kuin aiemmassa postauksessa kerroin, kasvihuone on ollut kotitalollani ainakin parikymmentä vuotta ja tänä keväänä se muutti meidän pihaamme. Eli kasvihuonekasvatus on minulle aivan uusi harrastus.

Kurkataanpas, miltä siellä nyt näyttää.


Kasvihuoneen edustalla on puuruukkuihin istutettuna orvokkeja ja ruohosipulia.Taisin tehdä mokan tomaatteja lannoittaessani, sillä laitoin multaan kanankakkaa ja se taisi olla turhan suuri typpiannos tomaateille. Lehdet ovat olleet tummanvihreitä ja käpristelleet. Olen tosin miettinyt, että voiko käpristely johtua myös liiasta kuumuudesta, sillä kasvihuonetta ei varjosta päivän aikana mikään. Tomaatit ovat kuitenkin tehneet kukkia ja raakileita jo kiitettävästi. Osaatteko te kokeneemmat tomaatin kasvattajat sanoa, miksi lehdet käpristelevät ja onko siitä mitään haittaa?

Tänään ajattelin kokeilla avuksi sellaista ratkaisua, että tein rautalangasta verhotangon kasvihuoneen seinustalle ja laitoin siihen valkoiset valoverhot pahinta paahdetta vähentämään. Kasvihuoneeseen olisi kelvannut varmasti nämä lyhennetyt vanhat verhot myös ilman alakäännettä, mutta tulipahan sekin ommeltua ;) Toivottavasti näistä on jotakin apua.
Kasvihuoneessa kasvaa neljää erilaista kirsikkatomaattilajiketta.Kasvihuoneessa kasvuolosuhteet ovat varsinkin näin viileänä kesänä olleet paljon paremmat kuin kasvimaalla, joten istutin tomaattien juurelle myös basilikaa, tilliä, persiljaa ja salaattia. Kasvu on ollut uskomattoman nopeaa verrattuna mitä olen aiemmin avomaalle istuttanut.Kasvihuonekurkku on myös hyvässä kasvuvauhdissa ja hyvinvoivan näköinen. Useampi kurkku on sieltä jo syöty ja lisää on tulossa kovasti.


Myös paprikassa on useampi hedelmä kypsymässä.

Toisen puolen kasvihuoneen käytävästä ovat valloittaneet ananaskirsikka ja päärynämeloni. Ananaskirsikat, kuten suurimman osan tomaateista, olen itse kasvattanut siemenistä. Paprikan, toisen kurkun ja päärynämelonit olen ostanut valmiina taimina. Tosin päärynämelonit olivat aivan pieniä, joten saa nähdä ehtivätkö ne tuottaa mitään satoa. Myöskään ananaskirsikoissa ei vielä näy muuta kuin lehtiä.Koska ulkona on ollut niin vilpoista ja siemenestä kasvattamani kesäkukat ovat kasvaneet ruukuissa hyvin hitaasti ilman pilkahdustakaan kukkanupuista, ajattelin nostaa ne kasvihuoneen käytävälle parempiin olosuhteisiin. Tämä onkin tehnyt lyhyessä ajassa taimille ihmeitä ja näyttäisi toivoa olevan, että ne vielä kukkivat.


Tällä viikolla alkoi muuten kesäloma. Ihanaa, kun kerrankin on loma ilman mitään valmiita suunnitelmia. Juhannuksen aikaan pidimme perheen kanssa pienen etukäteisloman, jotta jaksaa sitten lomailla. Pyörähdimme pidennetyn viikonlopun Pariisissa, josta laitan jossakin välissä postausta tulemaan. 

Pari ensimmäistä lomapäivää olen käyttänyt hyvin tehokkaasti rikkaruohojen kitkemiseen. Niitä onkin kertynyt jo useampi kottikärryllinen. 

Toivottavasti säät alkavat vielä suosimaan lomailijoita ja puutarhureita!

6 kommenttia:

 1. Nuo verhot ovat varmaan hyvä ratkaisu. Onnea uudelle kasvihuonekasvattajalle, kuvien perusteella olet onnistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että verhot auttavat. Ainakin kasvua näyttää tapahtuvan ja satoakin on jo tullut, joten ainakin jotenkuten olen onnistunut.

   Poista
 2. Onnea kasvatukseen toivottelen minäkin.

  VastaaPoista
 3. Tein saman jutun kuin sinä, eli lisäsin istutusmultaan kanankakkarakeita. Meidän kasvarimme on kennolevyinen, joten siinä on jo hieman varjostusta itsessään eli luulenpa, että tuo lehtien käpristyminen johtuu liiasta lannoituksesta. Ainakin omalla kohdallani olen tullut siihen tulokseen. Meillä on vasta kukkia, eikä vielä ainuttakaan raakiletta. Ei sen paremmin kurkuissa. Taitaa vaatia hieman opettelua tämä kasvihuonekasvattaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan, minkälaista satoa kesä tuo tullessaan.

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa ♥