lauantai 5. heinäkuuta 2014

Loma-asuntomessut Kalajoella

Kävimme torstaina kaveriporukalla piipahtamassa Kalajoen loma-asuntomessuilla. Mökkiä ei ole tarkoitus hankkia eikä sieltä hietikosta puutarhaideoitakaan saa, mutta oli kiva käydä kuitenkin katsastamassa loma-asumisen sekä sisustuksen trendejä. Myös piharakennelmat ja -kalusteet kiinnostivat.

Sää oli todella kurja, tuuli ja vettä tihkutti. Vaikka messualue ei ollut aivan meren rannalla, niin meri voimisti vielä tuota vilun tunnetta. Tästä syystä ulkopuolinen loma-asuntojen tarkastelu jäi kovin vähälle.

Mielestäni kulkusuunnan olisi kuulunut olla messualueella päinvastainen, sillä alkupään loma-asunnot olivat niitä suurimpia ja tästä syystä loppupään huvilat tuntuivat kovin mitättömiltä, vaikka todellisuudessa ne eivät sitä olleetkaan. Hintataso sekä rakennuskustannusten että tonttien osalta olivat aivan älyttömiä, kuten asuntomessualueilla yleensäkin. Joskus miettii, että mistä ihmeestä niin älyttömät hinta-arviot on saatu aikaiseksi. Todennäköisesti ne on laskettu kovin yläkanttiin niin, että ulkopuoliset olisivat tehneet kaiken työn.

Se mikä meitä ihmetytti kovin varsinkin modernimman alueen suuremmissa loma-asunnoissa, oli tilankäyttö. Itse on tottunut siihen, että mökeillä kaikki neliöt on käytetty viimeisen päälle hyväkseen. Tuolla oli vessoja vieri vieressä ja useimmissa huviloissa sekä sisä- että ulkosauna. Asunnot olivat kovin sokkeloisia ja suuri määrä neliöitä oli saatu tuhrattua niin, että makuutiloja ei taas ollut nimeksikään. Hiukan pienemmissä asunnoissa alueen loppupäässä taas oli erittäin hyviä tilaratkaisuja ja paljon enemmän oloisesti tilaa, vaikka neliöt saattoivat olla puolta pienemmät.

Muutamista useampikerroksista asunnoista näkyi ylemmistä kerroksista merelle, osa asunnoista oli alueelle tehdyn lammen rannalla, mutta osa oli yksinkertaisesti keskellä hietikkoa tai puiden ympäröiminä. Asuntojen yhteisinä nimittäjinä olivat suuret ikkunat ja näistä tuleva valon määrä sekä valtavat terassit. Sisustusta leimasi hyvin pitkälle valkoinen ja harmaa väri sekä musta tehosteena. Melko vähän näki asunnoissa muita värejä.

Jos sinua kiinnostaa asuntojen sisustus ja yksityiskohdat, niin tässä tulee melkoinen kuvapläjäys. Kuvat eivät tosin ole kovin hyviä vallitsevasta valaistuksesta, ihmismäärästä ja alueiden rajauksesta johtuen. Olen jakanut kuvat ryhmiin seuraavasti:

1. Oleskelutilat ja keittiöt
2. Makuuhuoneet
3. Saunat ja wc:t
4. Ulkorakennelmat
5. Puutarhakalusteet
6. Tekstiilit
7. Valaisimet
8. Yksityiskohdat ja oivallukset

1. OLESKELUTILAT JA KEITTIÖT


Tässä asunnossa oli yläkertaan vielä rakennettu "yläkerta", eli portaat nousivat vielä tällaiseen maisematilaan, josta näkyi merelle saakka.


Tuo takaseinä on, uskokaa tai älkää, tapettia. Vielä seinän vieressäkin teki mieli alkaa rapsuttamaan karhean näköistä pintaa.Tämän pitkän pöydän toimivuutta mietin ja kysyinkin keskellä olevasta raosta esittelijältä. Pöydän päälle on kuulemma tarkoitus laittaa lasi, niin silloin rako ei kerää murusia ja pöytä on helpompi kattaa.
Tämä olohuoneen pöytä oli jotenkin kiva kaikessa yksinkertaisuudessaan.


Keittiöt olivat hyvin pitkälle moderneja omakotitalon keittiöitä. Tämä keittiö oli jotenkin kiva, sillä nuo verhot lasien takana tuovat siihen enemmän huvilamaista tunnelmaa.
Tämäkin sohvapöytä miellytti silmää kovasti.

2. MAKUUHUONEET

Tämä kerrossänky oli mielestäni todella hyvä idea. Leveyttäkin sängyllä taisi olla 120 cm, joten tänne mahtuu vaikka isompikin porukka nukkumaan.


Nämä liinavaatteet olivat todella kivan näköisiä. Ne olivat pellavan tapaan rypyssä ja näyttivät hyvältä sisustuksessa ilman päiväpeitettäkin.


3. SAUNAT JA WC:T


Tämä saunan erillisjakkara oli tosi kiva idea.Tämä Mondexin uutuuskiuas kiinnosti. Kivet ovat kiukaaseen kiinnitettynä ja näin kiuas ei tarvitse verkkoa ympärilleen. Tämä voisi olla harkinnan arvoinen sinä päivänä, kun kiukaan uusiminen on ajankohtaista.


Tässä saunassa (niin kuin ei monessa muussakaan) ei paljoa yksityisyyttä ole. Maisemat toki ovat hienot, mutta eivät molemmin puolin ikkunaa ;)


Tämä pallokiuaskin on tosi hauska.


Loma-asuntoon sopii todella hienosti tällaiset massiiviset lauderakenteet.


Muutamassa saunassa oli valkoisia kiukaita valkoisilla kivillä.
4. ULKORAKENNELMAT

Tämä pyykkiteline on todella tyylikäs! Aiemmin en ole vastaavaan törmännyt.Useissa asunnoissa oli kesäkeittiö, mutta tässä se oli toteutettu todella kivasti niin, että keittiöstä oli ikkuna suoraan kesäkeittiöön.


Tämä grillipaikka oli hienosti toteutettu.


Tämä Villa Vallin kesäkeittiö oli mielestäni kaikkein tyylikkäin.

Tämä riippukeinu on todella romanttisen näköinen. Sitä oli myynnissä erivärisinä.5. PUUTARHAKALUSTEET

Puutarhakalusteita kuvastin enemmänkin, sillä itsellä olisi tarve uusia sekä ruokaryhmä, että hankkia sisäänkäynnin eteen kalusteet.


Tällainen kalusteryhmä meille lähti messuilta mukaan. Laitan niistä kuvia myöhemmin.


Korkeutensa vuoksi tässä pöydäss oli tosi hyvä istua.


Tämä massiivinen pöytä minua jäi kiinnostamaan. Näitä valmistetaan Kalajoella ja taso on lankkua.
Tässä oli hauskasti tehty hirrestä nojatuolit ulos.6. TEKSTIILIT

Nämä pöytäliinat olivat livenä tosi kauniit. Valokuva ei anna niille oikeutusta.


Tämä matto oli huopaa. Sitä olisi tehnyt mieli koskea, mutta ehkä juuri siitä syystä päällä oli kielto, ettei saa koskea. Mietin vain, että onkohan tuo kuinka vaikea puhdistettava.


Pyöreitä pikkumattoja oli käytetty kivasti vessan lattialla.


Näitä kuviollisia "reikämattoja" oli useammanlaisia. Ne olivat todella kauniita. En tiedä olivatko kaikki VM-Carpetin, ainakin osa niistä oli.Tästä viltistä tykkäsin. Saattaapi olla että syksyn tullen yritän tehdä vastaavaa.7. VALAISIMET

Tämä valaisin oli hauska oivallus. Se oli todennäköisesti jonkinlaisista hillopurkeista tehty.
8. YKSITYISKOHDAT JA OIVALLUKSET

Tällainen pirtsakka pikku jääkaappi oli yhden ulkosaunan oleskelutilassa.


Makuuhuoneessa näistä pitsiliinoista oli tehty kaunis "seinävaate".


Tämä taulu oli loistava oivallus. Palkintolusikat ja vastaavat oli saatu hienosti esille. Muutenhan nuo jäävät laatikoiden nurkkiin helposti lojumaan. Mitaleja voisi laittaa vastaavasti seinälle.Tämä wc-paperi ja -harjateline oli tosi hauska.


Portaiden alusta on käytetty todella tehokkaasti ja tyylikkäästi hyväkseen säilytystilana.


Tämä jakkara näyttää olevan tehty yhdestä puusta, jonka oksat ovat jalkoina. Tosi kivan näköinen.Suunnittelija Maria Kivijärvi oli ideoinut ja sisustanut Villa Vallia. Mielestäni tässä loma-asunnossa oli todella kivoja yksityiskohtia ja toimivia oivalluksia. Maria oli maalannut nämä joutsenet vanhoihin laudan pätkiin.
Tämä vanha polkupyörä koristeineen oli myös Maria Kivijärven kädenjälkeä Villa Vallissa.Katsokaas kuinka kekseliäästi airoja on käytetty naulakkoina ja pyyhetelineinä Villa Vallissa!Edes läheltä katsottuna ei olisi uskonut, että tuo seinä on tapettia eikä siellä ole oikeita rullalautoja. Kävimme tästä vielä kovasti keskustelua autossa, mutta tapettia se kuulemma oli.


Meillä on puupölleistä tehty viime aikoina monenlaista ruukkua. Muutamassa huvilassa oli kivasti tehty niistä koristeita, jakkaroita ja kukkapöytiä joko maalaten vain yläpuolen tai sitten poistaen kuoren ja maalaten kokonaan valkoiseksi. Tämäntyyppisiä onkin jo isännältä tilauksessa.
Tämä naulakko olisi todella söpö meidänkin neidin huoneeseen. Siihen voisi ripustaa kauneimmat mekkonsa.Tässä oli kekseliäästi tehty istutus lasiseen lampunvarjostimeen.


Summa summarum. Vaikkei messuilta loma-asuntoa löytynyt, eikä tosin etsittykään, niin aina jotakin pientä ideanpoikasta jää mukaan. Kuvien myötä sitä muistaakin niitä kivoja ideoita. Kokonaisuutena pidin ehkä eniten Villa Vallista. Sisustuksen lisäksi myös huoneratkaisut olivat kivoja ja tila käytetty hyvin hyödykseen. Myös muutamissa muissa asunnoissa oli kokonaisuutena kivoja sisustuksia. Esimerkiksi Mirkka Stenmarkin sisustamat asunnot olivat kauniita. Tässä vielä Villa Valli ulkoapäin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa ♥