keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Oma maa mansikka, oma maa mustikka


Aikaisemmin mansikkamaamme on ollut lähes maan tasalla ilman kohopenkkejä tai mitään katetta. Useamman vuoden sen kanssa pärjäsi ihan hyvin. Viime vuonna tein levinneistä rönsyistä vielä pari penkkiriviä lisää toiselle puolelle kasvimaan käytävää. Mansikat ovat kuitenkin edelleen tehneet niin paljon rönsyjä, että keväällä maa oli sikin sokin täynnä taimia ja rikkaruohoja. Niinpä nostimme kaikki mansikantaimet ylös ja teimme kolme kohopenkkiä. Käytäviin laitoimme sanomalehtiä ja katteeksi kuorikatetta.


Ajattelin, että sato tulee olemaan tänä vuonna heikko taimien ylös nostamisen vuoksi. Mutta kuinkas ollakaan, mansikat kukkivat enemmän kuin koskaan ennen ja pääsadon marjat olivat jättimäisen suuria ja maukkaita. Myös kuorikate oli hyvä ratkaisu, sillä rikkaruohoja ei ole paljoa näkynyt ja marjat ovat pysyneet puhtaina. Kasvava lajike on Honeye.


Mansikkaa on tullut tähän saakka viitisentoista kiloa tuolta melko pieneltä mansikkamaalta. Paljon linnunsyömiä ja helteessä nopeasti vanhaksi menneitä on saanut heittää pois. Toki vieläkin mansikoita tulee, mutta enää melko pieniä. Omiin tarpeisiin nyt pakastetut marjat riittävät.


Ahomansikat kasvoivat aiemmin omassa kohopenkissään pensasmustikoiden vieressä, mutta tapansa mukaanhan ne ovat levinneet joka puolelle. Varsinkin ne nauttivat elostaan mustikoiden juurella sekä kiviaidan kyljessä. Halusin lisää pensasmustikoita, joten poistin kohopenkistä mansikantaimet ja istutin kaksi uutta pensasmustikkaa. Entisten pensasmustikoiden juurelta en raaskinut mansikoita hävittää, sillä molemmat näyttävät nauttivan toistensa seurasta. Myös kiviaidan viereen jätin taimia, mutta käytävät putsasin.

Isäntä teki minulle uuden kolmionmuotoisen kohopenkin ahomansikoille ja sen keskelle siirsin kasvimaalta iisopit. Ensimmäisenä vuonna iisopit vetivät perhosia puoleensa, mutta mielestäni niitä ei ole viime eikä tänä kesänä näkynyt iisoppien ympärillä.


Tässä penkissä kasvaa perinteistä ahomansikkaa, kuukausiahomansikka White Soul (siemenistä kasvatettu), herkullisen näköinen ja makuinen vadelmamansikka "Strasberry" sekä enemmän kuukausimansikan tyylinen ahomansikka, joka on pensasmaisempi ja pidempään satoa tuottava kuin normaali ahomansikka. Se ei myöskään leviä rönsyillä.Vadelmamansikka Strasberry

Ahomansikan rönsyistä levinneitä taimia istuttelen ruukkuihin kaikkiin mahdollisiin tyhjiin rakoihin kukkaistutusten sekaan. Niistä on mukava napsia mansikoita terassilla kulkiessaan.


Terassille istutin mansikoita myös omiin ruukkuihin koristeeksi ja myös naposteltavaksi. Vaikka eiväthän nuo normaalit kuukausimansikat ole läheskään yhtä maukkaita kuin tavalliset mansikat.

Näissä ruukkuistutuksissa on kuutta eri lajiketta per ruukku: esikasvatettavina taimina ostamani Flowerberry F1 -lajitelma (valko-, vaaleanpuna- ja punakukkainen mansikka), valkoinen kuukausiahomansikka, tavallinen ahomansikka sekä edellisvuonna kukkapenkkeihin levinnyt kuukausimansikka.


Mansikkalajikkeita taitaa tänä vuonna kasvaa puutarhassamme siis kymmenkunta.

Pensasmustikat kukkivat tänä vuonna erittäin paljon, mutta kaikista kukista ei kuitenkaan muodostunut marjoja. Lajikkeita on nyt yhteensä neljä, mutta ainoastaan yhdestä on varmuus mikä se on. Eli se on tänä vuonna hankittu Pink Lemonade ja se onkin ainoa, johon ei tule marjoja. Toiseen uuteen pensaaseen tulee pari.
Jos tunnistat edelliset lajikkeet, niin otan nimiä mielelläni vastaan. Ensimmäisessä on valtavan suuret ja maukkaat marjat. Toisessa marjat ovat pienempiä ja pyöreämmän mallisia. Tässä kolmannessa marjat ovat vielä pienempiä ja paljon tummempia.

Tuoreista mansikoista ja ahomansikoista voi tehdä vaikka tällaisen keksi-mascarpone -herkun.


Herkullista marja-aikaa!

2 kommenttia:

  1. On siulla paljon ihania mansikoita tullut hyvin olet hoitanut. ja kaikkea muitakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ei olla oikeen pakastemarjaihmisiä, siksi onkin kiva kun on useita lajikkeita, joita voi napsia tuoreeltaan.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa ♥