keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Sadeveden kerääminen

Kasvihuoneen myötä on tullut entistä enemmän tarvetta sadevesien keräämiselle, sillä tomaatit erityisesti haluavat seissyttä ja lämmintä vettä kasteluun. Toki kaikki muutkin puutarhan kasvit rakastavat sadevedellä kastelua. Ja onhan se puhtaan veden tuhlausta, ellei käytä sadevettä mahdollisuuksien mukaan kasteluun. Tätä asiaa on meillä lähdetty miettimään. Meillä ei kuitenkaan kasvimaan ja kasvihuoneen lähistöllä ole yhtään ränniä, joista sadeveden voisi ottaa. Autotallin rännit ovat juuri toisessa päässä autotallia.

Markkinoilla on törmännyt muutamiin ratkaisuihin, kuinka ränneistä otetaan vesi talteen. Kalajoen loma-asuntomessuilla esiteltiin yhdenlaista "vesirosvoa", jossa rännin väliin laitetaan pätkä, jossa on hana vedentalteenottoa varten. Hyvä puoli tässä on se, että tämän voi asentaa niin korkealle kuin haluaa. Hinta oli vain suolaiset 70 euroa ja myyjäkin oli vähän turhan ylityrkyttävä, eli jäi hankkimatta.

Viime kesänä ostin yhdeltä pläkkisepältä palan rännin päähän vedenkeräystä varten. Se ei vain vielä ole löytänyt paikkaansa.


Viime viikolla kaveri toi autotalliimme vanhan roskasäiliön se varsinaista tarkoitusta varten. Se oli kuitenkin niin suuri autotalliin, että keksimme käyttää sitä vedenkeräysastiana. Vanha jäteastia vaati viitisen purkkia spraymaalia ja tämännäköinen siitä sitten tuli.


Kannen ja kahvat maalasin valkoisella ja säiliön muuten harmaalla. Kuten näette, säiliö on kyllä kovia kokenut elämänsä aikana.Tekstit tein metallisia kirjainsabluunoita hyväksi käyttäen.

Rännin ulostulo olisi vaatinut tuuman kokoista letkua, jonka totesin olevan aivan sairaan kallista (kela 60-70 euroa). Koska emme löytäneet sovitinta tuuman paksuisesta letkusta normaaliin puutarhaletkuun, joutui isäntä tekemään tähän oman sovelluksensa. Myös suppilon ylivuotoreikä peitettiin, jotta vesi saa riittävästi painetta korkeuseroihin.Rännistä on vesisäiliön tämänhetkiseen paikkaan laskua metrin verran, mutta vesi joutuu sitten nousta letkusta saman verran ylöspäin säiliöön. Tämä paikka on huono siitä syystä, että letku menee sisääntulokäytävän yli, eli vesisateita pitää ennustaa ja laittaa letku silloin paikoilleen. Tässä kohtaa letkua ei betonirakenteiden vuoksi pääse kaivamaan maahankaan. Haluaisin myös upottaa säiliötä hiukan alaspäin, mutta sähköjohtoputkitusten vuoksi tuossa paikassa sitä ei voi tehdä. Eli todennäköisesti tämän säiliön loppusijoituspaikka on toinen, mutta kerätköön nyt tällä hetkellä tuossa vettä. 


Painetta riitti kuitenkin letkussa korkeuseroista huolimatta, sillä eilisen vesisateen aikana säiliöön tuli vettä jo reilusti yli puolilleen. Olettaisin, että säiliön koko on 250 litraa, eli 100-150 litraa saatiin eilen jo kerättyä.Onneksi on satanut parina päivänä, sillä luonto on todellakin sitä kaivannut.

8 kommenttia:

 1. Fiksua ja yllättävän tyylikästä. Oikein hävettää ettei meillä ole edes sitä karmaisevaa sinistä pönttöä, koska muille suunnittelen näitä huolella. Hyvät ratkaisut olet keksinyt ja kiva että postaat tärkeästä aiheesta. Toivottavasti muutkin saavat vinkkiä. Mua laiskituttaa se, että meillä on pihakaivo kastelua varten.

  VastaaPoista
 2. Kiva toteutus. Olet panostanut ulkonäköön ja keräysastiasta tuli todella siisti ja toimiva.

  VastaaPoista
 3. Itse asiassa on kummallista, ettei tähän aiheeseen ole enemmän panostettu. Pari mainosta olen nähnyt jonkinlaisista sadevedenkeräyssysteemeistä - lähinnä ränneihin yhdistettynä. Ilmeisesti ne ovat vielä tosi kalliita. Vedestä on nyt jo maailmalla pulaa ja vesipula tulee yhä vain lisääntymään. Etenkin puhtaan veden pula. Meillä jäi kunnallistekniikan rakentamisen jälkeen porakaivo käytettäväksi kasteluun. Täytämme kaksi suurta tynnyriä kaivovedellä ja otamme sitten tynnyreistä kastelua varten vettä. Näin vesi ehtii seisoessaan lämmetä. Sadeveden kerääminen esimerkiksi omista ränneistä vaatisi jonkin verran pohtimista ja suunnittelua. Tänään vettä tui vartin verran kaatamalla ja silloin(kin) kävi mielessä, kuinka hyvää tavaraa menee paljon hukkaan. Mutta tulipa kuitenkin kuiva maa kastelluksi ihan luonnollisin keinoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tuo sadeveden keräys ränneistä melkoista värkkäämistä. Tosi kiva kun on teillä pihakaivo. Tosiaan paikkaansa tuo vielä etsii ja äsken kotiin tullessa huomattiin, että suppilo oli rännistä irti, eli luultavasti naapurin muksut ovat kompastelleet letkuun.

   Poista
 4. Hieno ja tyylikäs systeemi. Meillä ei ole vielä minkäänlaista...

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa ♥