maanantai 28. heinäkuuta 2014

Uusi kukkapenkki nro 1 - yllätyksiä puutarhurille

Tänä vuonna olen tehnyt kaksi uutta kukkapenkkiä. Toisen yläpihalle ladon seinustalle ja toisen alapihalle kasvihuoneen viereen. Istutusalueet ovat vielä toistaiseksi melko kapeita, mutta eivätköhän ne siitä leviä ajan mittaan ;)

Puutarhassamme värit ovat jakautuneet niin, että pääsääntöisesti yläpihan puolella on voimakkaampia sävyjä kukissa, kuten punaista ja keltaista. Alapihan puolella taas on enemmän hempeitä värejä, kuten vaaleanpunaista ja lilaa. Nämä samat sävyt ovat toistuneet tänä kesänä myös ruukkuistutuksissa.

Nämä uudet kukkapenkit ovat olleet yllätyksiä täynnä, sillä olen istuttanut niihin kaikkia mahdollisia heräteostoksia: ruusunjuuria, siemeniä, juurakoita ja sipuleita. Muiden osalta suurinpiirtein tietää, mitä pikkutaimista voi kasvaa, mutta siemenistutusten osalta on ollut täysi yllätys, mitä sieltä mullasta nousee. Välillä on ollut jopa hiukan arpapeliä, että mikä on rikkaruoho ja mikä tarkoituksella penkissä.

Eli tässäkään penkissä ei ole mitään erityistä suunnitelmallisuutta. Istutettaessa huomioin vain sävyt ja korkeudet, mutta muuten kokonaisuutta ei ole suunniteltu mitenkään. Siis tosi jännää nähdä, mitä penkistä milloinkin nousee.

Kiviaidan väliin tänä vuonna laitettu kaariportti sai viime viikolla valkoisen värin. Mielestäni se on kivempi kuin se alkuperäinen vihreä. Sen jatkoksi ojan yli on tulossa tänä kesänä vielä oikea silta tuon eurolavasillan tilalle.


Kurkataanpas mitä kukkapenkissä tällä hetkellä kukkii.

Kaunis Rosa Nostalgie, on vasta nyt avannut ensimmäisen kukkansa. Aluksi terälehtien ulkoreunat ovat punaiset ja sisäosa valkoinen, nyt vanhetessaan kukka on muuttunut tasaisemman väriseksi, lähes lohenpunaiseksi.


Reunuskasvina on upea, lähes musta sinisievikki "Penny Black". Osan näistä olen esikasvattanut sisällä, mutta suoraan ulos kylvetyt ovat kukkineet oikeastaan yhtä aikaa. Kukinnan pitäisi jatkua ainakin elokuun loppuun saakka.


Tässä kirkkaanpunainen kruunuvuokko.


Tämän liljan piti myös olla kirkkaanpunainen, mutta enemmän menee anilliininpunaisen puolelle.


Siemenistä esikasvatetut valkosääkukat (Dimorphotheca pluvialis "Glistering White") kukkivat runsaasti pakkasten tuloon saakka. Valkoinen väri kiiltelee kauniisti ja kukat avautuvat päiväksi ja sulkeutuvat yöksi.


Harlekiinikukkaa on punaisen ja oranssin eri sävyissä.


Kesäharso "Covent Garden" on kauniin hento. Tätä olisi pitänyt kylvää eri aikoihin, jotta kukinta olisi kestänyt koko kesän.


Dahlia "Nuit d'Eté" on erittäin kauniin muotoinen. Tämänkin piti olla kirkkaanpunainen (tumma sellainen), mutta violettiin se taittaa kovasti.


Esikasvatetut liljat ovat jo kukkineet penkissä ja vielä odotellaan ainakin köynnösruusu Pohjantähden, gladioluksien, tuoksuherneiden, ruiskaunokkien ja auringonkukkien kukintaa. Muutama taimi on sellainen, joista en vielä osaa sanoa varmaksi mitä sieltä on tuloillaan. Paljon on myös siemeniä, jotka eivät ole itäneet.

Onpas ollut melkoinen hellekausi! Puutarhassa ei ole jaksanut tehdä kuin pakolliset asiat. Nyt ukkonen jyristää, mutta ainakaan vielä ei jaksa tulla vettä. Puutarha on jo niin kuiva, että nurmikko aivan rohisee jalkojen alla.

Mukavaa viikon alkua!

2 kommenttia:

  1. Onpa kaunis ruusu tuo Nostalgie. Samoin pidän kovasti tuon liljan väristä. Kova helle on ollut täällä meilläkin pitkään ja tänään vihdoin satoi vettä taivaan täydeltä ja ilma ihanasti raikastui.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmat ovat kauniita. Toivotaan, että tuo ruusu ehtii vielä kunnon kukintavauhtiin tänä vuonna ja selviää talven yli.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa ♥