keskiviikko 13. elokuuta 2014

Kärhöportti

Tähän aikaan vuodesta puutarha alkaa olemaan rehevimmillään ja mielestäni myös kauneimmillaan. Toki monet kauniit kukkijat ovat jo tämän vuoden työnsä tehneet, mutta paljon on vielä puutarhassa ihasteltavaa.

Tänä vuonna laitoimme sisäänkäynnin eteen puisen portin ja tältä se näytti ennen.

Before
Nyt kun kärhöt ovat kasvaneet ja rehevöityneet, niin tältä se näyttää nyt.

After
Tuo portin ruskea väri peittyi kivasto lumikärhöjen rehevän kasvuston alle. Täytyy miettiä ensi vuonna, haluanko maalata sen valkoiseksi.Lumikärhöjä (Clematis Paul Farges) tässä vasemmalla on vain kaksi kappaletta. Alun perin niitä oli kolme, mutta yksi on siitä kuollut. Tämä ei haittaa mitään, sillä nuo kaksi riittävät oikein hyvin peittämää ristikkoseinämän. Lumikärhöt ovat viihtyneet tällä paikalla erittäin hyvin. Leikkaan ne joka kevät alas saakka ja silti ne jaksavat kasvaa näin reheviksi. Viime vuonna annoin versojen kasvaa vapaasti viereisen istutusaltaan havujen ja ruusujen väliin, mutta tänä vuonna olen ohjannut kasvua kohti porttia ja terassin sivuseinämää.


Tähän ruusupenkin puolelle ostin tänä keväänä kiipeämään kaksi sellaista kärhöä, jotka todennäköisesti eivät tule täällä menestymään talven yli maassa. Halusin kuitenkin kokeilla jotakin erilaista.


Tässä tarhalyhtykärhö Princess Kate (Clematis Texensis Princess Kate) nupullaan, kuin tulppaani. Kukat ovat sisältä valkoiset ja ulkopuolelta lilahtavat tai purppurat.


Ja tässä avautunut kukka edestäpäin.

Kaveriksi ostin sille loistokärhö Hagley Hybridin (Clematis Patens Hagley Hybrid). Yllätys oli suuri, sillä vaikka todisteena on vielä myyntipakkauksen kyltti, niin ei tämä kyllä Hagley Hybrid ole.


Eli tämä taitaakin olla jalokärhö Jackmanii (Clematis Jackmanii).

Kovin reheväksi nämä kaksi eivät ainakaan vielä ole kasvaneet, mutta ovathan nuo kukat herkkiä ja kauniita. Jostakin syystä ainakin Princess Katen lehdet mustuvat osittain. Osaako kukaan sanoa mistä tämä johtuu?

10 kommenttia:

 1. Johan on mahtavasti sinun lumikärhösi kasvanut, todella komea. minullakin on samalainen kähhö mutta ei se sillä lailla ole kasvanut. minä istutin viimesyksynä.Haluaisin ostaa toisensamallaisen
  niin oisko hyvä istuttaa nyt syksyllä vain kevällä. Nuo toisetkin kärhöt ovat kauniita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin, että syysistutus onnistuu ihan yhtä hyvin. Itse olen istuttanut ne alkukesästä ja hyvin ovat ehtineet samalle kesälle rehevöityä. Leikkaan ne tosiaankin alas joka vuosi, vaikkei tarvitsisikaan. Lumikärhön hoito on ollut todella vähäistä, sillä vieressä on kevätatsaleaa enkä ole uskaltanut lannoittaa samalla tavalla kuin muita kasveja. Keväällä heitän lannoitteen, kuten muillekin kasveille ja that's it. Kärhöhän pitää siitä, että sen juurella on varjostamassa kasveja. En tiedä olisiko tässä yksi syy sille, että se on viihtynyt tuolla paikalla.

   Poista
 2. Kauniisti olet portin saanut "kukkimaan." Lumikärhö on kaunis ja se ilmeisesti kestää yli talven.
  Pidän kovasti kärhökokeilustasi ja jos olosuhteet ovat ensi talvena suotuisat toivotaan myös näille kärhöille tulevaisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumikärhö taitaa olla kiinankärhön ohella niitä kestävimpiä kärhöjä. Molemmat ovat ainakin tällä seudulla menestyneet hyvin. Harmittaa vain, että nuo isokukkaiset kärhöt ovatkin arempia. Vaikka toisaalta lumikärhö taitaa kukkien runsaudella ja rehevällä kasvustolla päästä tasapeliin suurikukkaisten kärhöjen kanssa :)

   Poista
 3. Hieno kärhöportti! Lumikärhö ja kaunis ja rehevä. Tämä kesä ei ole suosinut ainakaan minun vanhoja kärhöjäni. Alkukesän kylmyys ja sitten kuivuus koettelivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa harmi. Toivottavasti ensi vuonna taas piristyvät.

   Poista
 4. Hieno puutarhaportti. Kate on lumoavan kaunis, myös nuppuna. Aika usein näköjään saa ostaessaan jotain muuta kuin mitä lähti hakemaan. No Jackmanniikin on ihan kaunis ja ilmeisen sinnikäs kärhö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi noiden kärhöjen kanssa ei kovin korkealta putoa. Tuo Kate taisi olla arvokkaampi, mutta yleisemmät kärhöthän ostaa melkein kesäkukan hinnalla. Tästä syystä ajattelinkin kokeilla jotakin saman vuoden versoilla kukkivaa, mikä ei välttämättä mene talven yli.

   Poista
 5. Hei ! Todella hienoja kuvia. Minua kiinnostaisi ostaa tuo yksi porttikuva ( 5. ylhäältäpäin)piharakentamista koskevaan lehtiartikkeliin. Voisitko olla minuun yhteydessä mahdollisimman pian!

  Terveisin
  Hanna Paavilainen, puuhanna@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentistasi. Laitan sinulle sähköpostia.

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa ♥