perjantai 22. elokuuta 2014

Pensasmustikoiden poimintaa kilvan ampiaisten kanssa

Tänä vuonna mustikkapensaat kukkivat aivan älyttömän paljon. Lajikkeita puutarhastani löytyy neljä, joista kaksi vasta tuottaa jonkin verran marjoja. Lajikkeiden nimiä ei valitettavasti ole tullut kirjattua ylös. Toinen näistä pensaista on jo aiempina vuosina tuottanut jopa pakkaseen laitettavaksi hiukan marjoja. Marjat ovat todella herkullisia ja peukalonpään kokoisia.

Photo: Nikon D800, 105mm macro lens, f/6.3 at 1/30s

Tällä viikolla huomasin, että ampiaiset olivat syöneet marjoja tehden niihin isoja reikiä. Minulle tuli kiire lähteä mustikan poimintaan. Marjoja olikin runsaasti verrattuna aiempiin vuosiin, alkaahan pensaalla ollakin ikää viitisen vuotta. Mustikoita oli aivan ihana poimia ja kuinka varovasti niitä tulikin otettua, ettei yksikään putoaisi maahan. Yhtäaikaa touhussa mukana oli parikin ampiaista, joten joudun vaihdella paikkaa useaan otteeseen, mistä mustikoita poimi ja varoa mihin kätensä laittaa. Aika paljon jouduin amppareiden rei'ittämiä mustikoita heittää menemään.

Toisessa pensaassa mustikoita ei ollut kovinkaan paljoa, vaikka se kukkikin niin runsaasti. Olisiko kylmästä alkukesästä johtuen pölyttäjiä ollut niukasti? Mustikoita tuli kuitenkin yhteensä noin 1,5 kg! Eihän näitä ihanuuksia raaski leipomiseen käyttää, mutta kakkujen ja jälkkäreiden koristeeksi kylläkin. Siitä nämä ovat niin ihania, että pakkasessakin ne säilyttävät koostumuksensa eivätkä ne värjää, kuten tavalliset mustikat.

Samalla tuli poimittua muitakin puutarhan antimia, kuten kirsikkatomaatteja, paprikaa, avomaankurkkua ja tavallista kurkkua. Toinen kurkuista oli ehtinyt salaa kasvaa jättikokoiseksi. Joitakin ahomansikoitakin vielä tulee naposteltavaksi.

Ensimmäinen isokukkainen auringonkukkakin on jo kukassa.

Photo: Nikon D800, 105mm macro lens, f/8 at 1/125s

Oikein mukavaa viikonloppua!

8 kommenttia:

 1. Komeat mustikat. Täytyy tunnustaa, etten ole koskaan maistanut pensasmustikkaa. Metsämustikkaa kyllä poimimme mieheni kanssa aina, kun sitä vain suinkin on saatavilla. Loman aikana tuli nytkin poimittua arkkupakastin täyteen marjoja.

  Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat niin herkullisia! Hyvä lajikkeet päihittävät kyllä perinteiset mustikat mennen tullen ja palatessa.

   Poista
 2. Hienot kuvat kesän sadosta!
  Ampiaisia olikin ihan kiusaksi asti tänä kesänä.

  Mukavaa viikonloppua sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niitä on nyt kyllä riittänyt. Tänä iltanakin kun kävin kukkia poimimassa, niin heti yksi ampiainen käveli kämmentä pitkin.

   Poista
  2. Todella hienoja kuvia. Sinulla on blogissasi tuo valokuvausvälineistöni kohta niin míten olet sen tehnyt? Tarvitsisin neuvoja siihen..

   Poista
  3. Kiitos. Se on tehty ihan tekstiluettelona. Eli Bloggerin hallinnassa valitset Ulkoasu --> Lisää gadget --> Luettelo. Tällä pitäisi onnistua.

   Poista
 3. Upea mustikkasato! Meillä on amppareita myös runsain mitoin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat oikein silmäteriä puutarhassa. Siis mustikat, ei ampparit ;)

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa ♥