tiistai 2. syyskuuta 2014

Säilötään kesän maut talteen

Kasvimaa tuottaa nyt satoa, toivottavasti vielä jonkin aikaa. Tosin viikonloppuna oli jo lämpötila hiukan pakkasen puolella ja avomaankurkun sekä kesäkurpitsan lehdet ottivat siitä jo nokkiinsa. Tuoreena kaikkea ei ehdi käyttämään, joten olen viikonloppuna yrittänyt säilöä kasvimaan antia.

Näiden kaikkien ohjeet löysin Rajamäen reseptisivustolta. Tämä ei ole kuitenkaan maksettu mainos :) .

Työläin paloteltava, mutta herkullisin oli tämä kurkkusalaatti. Kurkkusalaatin pääaineksina ovatkin avomaankurkku ja yllättäen kesäkurpitsa, molempia yhtä paljon. Lisäksi salaatissa on melko runsaasti sipulia ja hiukan paprikaa.


Näihin yrttivihanneksiin kreikkalaiseen tapaan jouduin hiukan käyttämään myös kaupan vihanneksia, sillä tähän tuli porkkanan ja sipulin lisäksi kukkakaalta ja paprikaa. Päämausteena tässä oli rosmariini, mutta en ole kovin ihastunut sen makuun, joten korvasin puolet mausteen määrästä timjamilla. Tämä oli oikein hyvä lisäke liharuoalle, mutta mielestäni siinä vieläkin maistuu liikaa rosmariini. Ehkä seuraavan kerran korvaisin sen lähes kokonaan timjamilla. Toki tämä on makuasia.


Turhan suureksi kasvaneita avomaankurkkuja säilöin sellaisenaan mausteiseen etikkaliemeen.


Kirsikkatomaateille en ole löytänyt oikein mitään hyvää säilöntätapaa. Kokeilin laittaa niitä etikka-mausteliemeen, jossa on mukana myös valkosipulinkynsiä. Näiden pitää tekeytyä pari viikkoa, joten vielä en osaa kertoa kokemuksia mausta.


Jos sinulla on tiedossa jokin hyvä tapa säilöä tomaattia, esimerkiksi pastakastikkeen pohjaksi, niin otan mielelläni vinkkejä vastaan, sillä tomaatteja on vielä kovasti tulossa.

6 kommenttia:

 1. Se on tosiaan säilöntä aikaa. minäkin olen laittanut kurpitsasalattia. Tomatit kun ei tahdo minulla kypsyä se on otettava kohta pois vihreenä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsikkatomaatit meillä kypsyvät vielä toistaiseksi, mutta varmasti jää paljon vihreitä.

   Poista
 2. Slurps, miten herkullisen näköisiä purnukoita! Tomaatteja en ole koskaan säilönyt, kurkkusipulirelishiä olen monena syksynä tehnyt, mutta nyt jäi (sekin) tekemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenoille pitäisi keksiä vielä jotakin. Hilloista ja mehusta meillä ei välitetä.

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa ♥