keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Kukkakimppuja alkusyksyn kukkijoista

Puutarhassa on tullut lomien jälkeen, töiden alettua vietettyä melko vähän aikaa. Täytyy tuoda alkusyksyn kukkijoita sisälle, jotta niiden kauneudesta voi nauttia. Vain mielikuvitus asettaa rajat sille, minkälaisia kimppuja tekee. Myös kukkasieneen saa tehtyä kauniita asetelmia. Nämä seuraavat on kuitenkin aseteltu vain maljakkoon.




Tässä on daaliaa (Dahlia Nuit d'Eté), pikkuauringonkukkaa sekä lisänä tuiviota.



Tässäkin on daaliaa, tuoksumiekkaliljaa, kruunuvuokkoa ja lisänä ohotanmarunaa.



Tässä taas miekkaliljaa ja lisänä ohotanmarunaa ja taitaa olla sormivaleangervon lehtiä.


Gladiolukset eli miekkaliljat ovat kauniita ihan yksinäänkin kivassa maljakossa.


Tässä yksinkertaisuudessaan kuunliljan lehtiä ja purppurakeijunkukan hentoja kukintoja.

tiistai 2. syyskuuta 2014

Säilötään kesän maut talteen

Kasvimaa tuottaa nyt satoa, toivottavasti vielä jonkin aikaa. Tosin viikonloppuna oli jo lämpötila hiukan pakkasen puolella ja avomaankurkun sekä kesäkurpitsan lehdet ottivat siitä jo nokkiinsa. Tuoreena kaikkea ei ehdi käyttämään, joten olen viikonloppuna yrittänyt säilöä kasvimaan antia.

Näiden kaikkien ohjeet löysin Rajamäen reseptisivustolta. Tämä ei ole kuitenkaan maksettu mainos :) .

Työläin paloteltava, mutta herkullisin oli tämä kurkkusalaatti. Kurkkusalaatin pääaineksina ovatkin avomaankurkku ja yllättäen kesäkurpitsa, molempia yhtä paljon. Lisäksi salaatissa on melko runsaasti sipulia ja hiukan paprikaa.


Näihin yrttivihanneksiin kreikkalaiseen tapaan jouduin hiukan käyttämään myös kaupan vihanneksia, sillä tähän tuli porkkanan ja sipulin lisäksi kukkakaalta ja paprikaa. Päämausteena tässä oli rosmariini, mutta en ole kovin ihastunut sen makuun, joten korvasin puolet mausteen määrästä timjamilla. Tämä oli oikein hyvä lisäke liharuoalle, mutta mielestäni siinä vieläkin maistuu liikaa rosmariini. Ehkä seuraavan kerran korvaisin sen lähes kokonaan timjamilla. Toki tämä on makuasia.


Turhan suureksi kasvaneita avomaankurkkuja säilöin sellaisenaan mausteiseen etikkaliemeen.


Kirsikkatomaateille en ole löytänyt oikein mitään hyvää säilöntätapaa. Kokeilin laittaa niitä etikka-mausteliemeen, jossa on mukana myös valkosipulinkynsiä. Näiden pitää tekeytyä pari viikkoa, joten vielä en osaa kertoa kokemuksia mausta.


Jos sinulla on tiedossa jokin hyvä tapa säilöä tomaattia, esimerkiksi pastakastikkeen pohjaksi, niin otan mielelläni vinkkejä vastaan, sillä tomaatteja on vielä kovasti tulossa.

maanantai 1. syyskuuta 2014

Alle 6,5-kiloiset punnitaan neuvolassa

Kasvatin tänä vuonna siemenistä kesäkurpitsa "Eight Ball F1 Hybride" -lajiketta. Kesäkurpitsa on pyöreä ja parhaimmillaan biljardipallon kokoisena. Alkusatoa napsinkin kasvimaalta suurin piirtein sen kokoisena, mutta todennäköisesti komposti sekä vesisateet alkoivat yhtäkkiä vaikuttaa, sillä kesäkurpitsat humpsahtivat tosi nopeaan melko isoiksi. Tämä yksi yksilö oli poimiessa jäänyt huomaamatta ja yhtäkkiä se olikin melko mahtavan kokoinen. En sitten raaskinut sitä heti poimia, vaan annoin kasvaa vielä viikon verran. Tällainen jättiläinen siitä sitten tuli.


Tällaisia niiden olisi pitänyt olla.


Keittiövaaka ei riittänyt punnitsemiseen vaan piti ottaa käyttöön henkilövaaka.


Lukemina siis hurjat 6,5 kiloa. Ei meinannut meidän neiti jaksaa pitää kesäkurpitsaa valokuvaa otettaessa.


Tämä kesäkurpitsa oli yllättävän hyvän makuinen, ei ollenkaan puiseva kuten näin isosta olisi voinut kuvitella. Täällä on yksi kesäkurpitsaresepti, laitan pikapuoliin postausta kesän makujen säilönnästä.

Oletko sinä löytänyt hyviä kesäkurpitsareseptejä?

Hyvää viikon alkua!