torstai 1. tammikuuta 2015

Puutarhavuosi 2014

Puutarhavuosi 2014 alkoi heti tammikuussa innostuksella kasvattaa siemenistä kukkien ja vihannesten taimia. Siemenpusseja kertyi hurja määrä ja ikkunoiden alukset täyttyivät nopeasti multapurkeista. Osa kasvatuskokeiluista oli onnistuneita, toiset eivät taas niinkään.


Aloitin myös puutarhapäiväkirjan pitämisen, mutta innostus siihen jäi kevään jälkeen. Päiväkirjaan olen kirjoittanut 16.3.2014 TAKATALVI - lumeton talvi päättyi.

Vuoden aikana moni puutarhaunelma täyttyi: sain kasvihuoneen, puutarhasillan ja pari porttia puutarhaan. Lämpökompostin viereen hankittiin lehtikomposti sekä toinen kompostilaatikko loppupalamista varten. Tein myös muutamia uusia kukkapenkkejä saadakseni tilaa kasvattamilleni taimille sekä hankituille ruusuille ja kukkasipuleille.Omenapuut kukkivat tänä vuonna erittäin runsaasti. Pensasmustikat tuottivat myös runsaasti satoa ja istutinpa pari uuttakin pensasmustikkalajiketta. Erilaisia mansikkalajikkeita puutarhassa taisi olla kymmenkunta valkoisesta tummanpunaiseen, ananaksen mausta vadelman makuun, ahomansikasta perinteiseen mansikkaan. Myös kasvihuoneessa kurkku, kirsikkatomaatit ja ananaskirsikat tuottivat kovasti satoa. Tyrnejä tuli jälleen kerran enemmän kuin itse kuluttaa ja jaksaa poimia. Uutena tuttavuutena kasvimaalla oli biljardipallon muotoinen kesäkurpitsa "Eight Ball". Myös eriväriset porkkanat ovat uusia suosikkejani.Kesä oli erittäin kuuma ja osa kasveista kärsi siitä. Onneksi laitoimme pihalle suuren astian sadeveden keräystä varten, sillä se tuli tarpeeseen. Myös etanat innostuivat tulemaan puutarhaani ja pieniä reikiä löytyi lehdistä sieltä sun täältä. Kuitenkin suurin osa puutarhasta kukoisti, vaikkakin kuumuudesta johtuen hyvin aikaisessa vaiheessa kesää. Kesäkukkien sekä yksivuotisten kukkien väreissä oli tänä vuonna paljon tummaa, jopa lähes mustaa. Lisää puutarhani tummista kaunottarista löydät täältä.

Rakkauteni ruusuihin ei ole hiipunut, vaikka silloin tällöin kasvatuksessa tuleekin takapakkia. Taas tuli hankittua uusia ruusunjuuria, jotka todennäköisesti eivät selviä talven yli. Nina Weibullit ovat olleet puutarhassani "aina", mutta jostakin syystä nykyisessä puutarhassa ne eivät menesty paikallaan. Todennäköisesti luovun niistä ensi vuonna ja ehkä istutan tilalle kanadalaisia omajuurisia ruusuja.Syksyllä innostus puutarhan hoitoon lopahti kun työt alkoivat lomien jälkeen. Syyssiivouksetkin tuli tehtyä todella myöhäisessä vaiheessa. Vieläkin joitakin kukkaruukkuja kuolleine kasvustoineen pilkistää lumen alta.

Ensi vuoden puutarhaunelmina ovat erilaisten laatoitusten tekeminen puutarhaan sekä kukkapenkkien laajentaminen suuremmiksi kokonaisuuksiksi.

Ihanaa alkanutta puutarhavuotta 2015! Nyt jo kovasti saa alkaa tilailemaan siemeniä nettikaupoista ;) Luulen, että itse yritän olla maltillisempi tänä vuonna. 

Viime vuoden kokemuksella voisin suositella näitä siemeniä:
- kesäkurpitsa "Zucchini Eight Ball F1 Hybride", biljardipallon kokoisen hedelmän sisuksen voi vaikka kovertaa ja täyttää riisi-jauhelihaseoksella
- kirsikkatomaatti "Chocolate Cherry", todella hyvän makuinen tomaatti
- sinisievikki "Penny Black", onnistui sekä esikasvatuksella että suoraan kylväen
- pelargoni "Horizon Pink Meteor F1 Hybrid", todella upea kaksivärinen pelargonia
- erilaiset auringonkukkaseokset (keltaisesta ruskeaan ja terracottaan, sekä lähes valkoinen)
4 kommenttia:

 1. Kiva katsaus puutarhavuoteen, sekä upeat kuvakollaasit. Ruusujen kohdalla (varsinkin jaloruusujen)
  joutuu kyllä usein kohtaamaan menetyksiä. Saattavat kyllä menestyä monta vuotta ongelmitta, mutta sitten hankalan talven sattuessa menehtyvät. Minä kokeilin noita kanadalaisia ruusuja vuosia sitten, mutta en onnistunut. Toivottavasti sinulla on parempi onni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on. Mutta rakkaudesta niihin jaksaa vain yrittää. Kanadalaiset ruusutkin menestyvät hyvin eri tavalla, täytyy vain löytää oikea lajike oikeaan paikkaan. Täytyy nyt miettiä mikä tuohon helteiseen penkkirivistöön sopisi.

   Poista
 2. Upeat kollaasit! Joo, välillä tulee tappioita..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ehkä se onkin osa innostusta, että aina ei onnistu.

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa ♥