maanantai 5. lokakuuta 2015

Tyrni - syksyinen vitamiinipommi

Viime aikoina on paljon ollut mediassa juttua tyrnin terveysvaikutteista. Aihe on ajankohtainen tyrnien ollessa poimintavalmiita.
 
 
Tyrnin terveysvaikutuksia ovat mm.
 • sisältää runsaasti C- ja E-vitamiinia, flavonoideja ja beetakaroteenia
 • alentaa riskiä sairastua 2-tyypin diabetekseen
 • alentaa aterianjälkeistä sokeritason nousua
 • lieventää yleistä tulehdustilaa
 • lievittää kuivasilmäisyyden oireita (tyrniöljy)
 • lievittää atooppista ihottumaa (tyrniöljy)
Vaikuttavat aineet imeytyvät hyvin suolistossa.
 
 
Ampiainen mukana tyrninpoiminnassa etsien varmaankin jotakin makeaa viimeisimpinä lämpiminä syyspäivinä.
Photo: Nikon D800, lens Nikon 105 mm macro, f16 at 1/400 s ISO800

 
Meidän puutarhassamme on kaksi "tyttöpensasta" ja yksi "poika" (suositus on vähintään yksi poika kolmea tyttöä kohden). Niiden piti olla Tarmoa ja Terhiä. Tyttöpensaat ovat kuitenkin eri lajikkeita; sen näkee sekä pensaan kasvutavasta että marjojen ulkonäöstä ja mausta. Pensaat ovat niin matalakasvuisia, että marjat pystyy poimimaan helposti istuen tai seisten. Pensaat ovat myös melko vähäpiikkisiä.
 
Pensaat eivät ole vaatineet hoitoa ollenkaan. Tyrni sitoo typpeä juurinystyräbakteerien avulla, joten lannoituksesta ei tarvitse huolehtia. Meillä tyrnit on istutettu L-malliin, jossa poikapensas on keskellä ja maa katettu kuorikatteella. Tyrnit tekevät runsaasti juurivesoja, joten nämä ovat hiukan riesana kasvimaalla ja niitä joutuu aika ajoin nykimään irti.
 
Pensaat ovat tuottaneet joka vuosi runsaasti marjoja, enemmän kuin omiin tarpeisiin. Tänäkin vuonna olen pensaita yrittänyt tyhjentää käsin poimien. Mielestäni tyrninpoiminta ei ole välineurheilua ;) . Käsin poimien poimintavauhti on noin litra/tunti.
 
Tähän mennessä olen poiminut ehkä kymmenen-viisitoista litraa. Minun puolestani määrä saisi riittää meille. Olen yrittänyt kutsua kavereita poimintatalkoisiin (siis itselleen poimien) ja kavereita on ollutkin seurana puskilla kiitettävästi. Siltikin pensaat vielä hehkuvat oranssin värisinä. Pakko kai sitä on taasen tänäkin iltana marjapuskille lähteä, sillä ei marjoja raaski pensaisiinkaan jättää.

10 kommenttia:

 1. Aika hidasta tyrnin poimiminen sitten on, mutta toisaalta kaupasta ostaen tyrnituotteet ovat tosi kalliita. Oletko muuten laittanut tyrnipensastaimia purkkeihin ja eteenpäin? Olen muutaman kerran harkinnut tyrnipensaiden hankintaa, mutta toistaiseksi se on jäänyt. Ei ole oikein hyvää istutuspaikkaa niille tarjota. Josko sitten/kun tuo kunnan metsikkö tuosta joskus harvenee ja saamme enemmän aurinkoa tontillemme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen muutamalle kaverille ja sukulaiselle taimia antanut, kun olen niitä urakalla maasta repinyt. Osa on lähtenyt kasvuun, osa ei. Pari jälkeläistä on jo muutaman marjankin tuottanut :)

   Poista
 2. Meillä ei oo tyrnipensahia, mutta oon ostanu muutamana syksynä tyrnimehua ja ottanu koko talaven, joka päivä piänen kulauksen. On se niin yäkkiä paliahaltansa otettuna, mutta ei oo sitte mikää vaivannukkaa. Laiskuuksissani en oo millää lantrannu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä otetaan kans aika paljon raakana tuota mehua. Mutta tehdessäni lisään siihen reilusti! sokeria ja se on oikein hyvää aamushottina. Myös loraus appelsiinimehun sekaan on hyvää.

   Poista
 3. Minulla ei ole tyrnipensasta. olen jonkun verran maistellut sitä, uskon että se on tervellistä nauttia
  Paljon oletkin saanut marjoja pensaasta. Hyvää syksyä :)

  VastaaPoista
 4. Meillä on ollut haaveena omat tyrnipensaat. Kuulostaa mahtavalta, että kolmesta pensaasta saa noin paljon marjaa! :D Pitäisi kyllä hakea omat alut, kun kuulostaa niin hyvältä! :) Välineurheilusta tuli mieleen, että meidän isä on nuorena tehnyt itse sellaisen puristimen jolla marjat saa suoraan puskista mehuksi. Haluisin sitä kokeilla uteliaisuudesta. Meillä täällä länsi-rannikolla on tyrniä kivasti villinä, että testaamaan kyllä pääsisi helposti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun isäni teki myös vuosia sitten putken keräämistä varten, mutta tämä välineurheilu ei vain ole minun juttuni. Hitaasti ja varovasti puutarhan "kultaa" talteen. :)

   Poista
 5. Kyllä varmasti tyrni on maineensa väärtti ja olen jo miettinyt josko minäkin tuonne kesäkotiin sellaiset hankkisin. Jotenkin ne piikit tuntuvat pelottavilta ja hankalilta. (seli, seli )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä kokeilla. Ja kun ottaa sopivia lajikkeita, niin piikitkään eivät ole ongelma.

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa ♥