sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Rikkaruohojen kitkentää

Tänään sain vihdoin valmiiksi syksyn rikkaruohojenkitkentäkierroksen (onko se edes yhdyssana?). Pari päivää olen tällä viikolla niitä nykkinyt ja saldona oli pari kottikärryllistä tavaraa.
 


Suurin osa rikkaruohoista lähti käsipelillä ja muutaman viime päivän aikainen kyykkiminen on paljastanut aivan uusia lihaksia reisistä ja pakaroista. Rikkaruohot olivat tosi tiukassa, koska täälläpäin ei ole satanut lähes kuukauteen (en ainakaan muista milloin olisi satanut viimeksi). Välillä sai maata kääntää talikon voimin, kun muuten ei onnistunut ja itse asiassa sain esille muutaman kohdan, johon mahtuisi jopa jotakin uutta istutettavaa. Ja mielessä jo kävi mitä voisi siirtää mihinkin, jotta saisi uusia tulokkaita puutarhaan. (Nyt muuten alkoi satamaan, maa sitä kyllä jo kaipaa.)
 
Pahin rikkaruohoviholliseni on peltokorte. Sitä on alkanut puskemaan läpi joka paikasta, missä on kuorikatetta (vaikka alla olisi kangaskin). Käsipelillä sitä ei saa hävitettyä millään, sillä sen juuret saattavat olla todella syvällä maassa ja juuret katkeavat niitä revittäessä. Peltokorte on vähäravinteisen maan kasvi, joten saattaa olla, että maatuessaan männynkuorikate syö typpeä sen verran, että peltokorte viihtyy. Täytyy yrittää ensi vuonna lannoittaa myös kuorikatealueita itse kasvien lisäksi.
 
Peltokorte on siitä hankala, että esim. RoundUp ei sitä tapa. Olen löytänyt yhden rikkakasvien torjunta-aineen, joka tehoaa jotenkuten myös peltokortteeseen. Se on Neudorffin Finalsan, joka ruiskutuksen jälkeen jo vuorokauden sisällä lakastuttaa maanpinnalla olevat osat. Käyttöohjeen mukaan peltokorte saattaa vaatia toisenkin käsittelyn, mutta itse en ole toistanut käsittelyä kovin systemaattisesti. Epäilen, että tuon yhden käsittelykerran jälkeen ainakaan syvällä olevat juuret eivät kuole ja näin peltokorte jatkaa leviämistään. Nyt täytyy yrittää muutaman päivän kuluttua uusia käsittely.
 

 
 
Muihinkin kasveihin tuo Finalsan tehoaa nopeasti, mutta esimerkiksi nokkosen osalta huomasin, että vain käsitellyt kohdat kuolivat. Vaikka mieluummin nykinkin rikkaruohoja maasta, joitakin hankalia kasveja ja hankalia paikkoja on pakko käsitellä kemiallisesti. Paras mielestäni tähän on edelleen RoundUp, eli rikkikset varmasti häviävät. Toisaalta häviää kaikki muukin, mihin ainetta roiskuu. Käyttöohjeen mukaan tuo Finalsan ei vahingoita esim. pensaita, joiden juurelta rikkaruohoja hävitetään. Bernerin Toxan on ollut hyvä aine nurmikolta rönsyleinikkiä hävitettäessä. Olen tosin huomannut, että kalkin lisääminen on myös hävittänyt sitä.
 
Tämän törmäkatkeron lehdiltä löysin kummallisia siemenen näköisiä juttuja muutamalta lehdeltä isoissa ryppäissä. Ensin säikähdin, että ne ovat etanan munia tai jotakin ja lyttäsin ne sormillani. Ne hajosivat mustaksi poroksi ja sitten harmittelin miksen ennen panikoitumistani ottanut kameraa esille.
 
Löysin törmäkatkeron alapuolella olevalta männynkuorelta samanlaisen ryppään ja siitä sain jo otettua kuvan. Tunnistaako kukaan mitä nuo voisivat olla? Isäntä veikkasi sieneksi, mutta kummastuttaa jos sienet olisivat noin kovakuorisia ja hajoaisivat painettaessa ohueksi muruksi.
 

 
 
Mies toi kerran töistä suuren mustaa graniittia olevan kulhon, joka on kaunis, mutta funktiota sille en ole löytynyt. Tuossa se on milloin milläkin portaalla seisonut kesät sadevettä keräämässä. Meidän Vili-kissa näköjään löysi sille tänään käyttötarkoituksen. Siellä se pyöriskeli auringon lämmittämän graniitin päällä kun minä nykin rikkaruohoja.
 
 
 
Alla oleva surfinia (amppelipetunia) on rakastanut kuivaa ja lämmintä elokuuta erittäin sateisen ja kylmän heinäkuun jälkeen (jolloin se näytti tosi surkealta). Olen istuttanut pienehkössä amppelissa olleen surfinian tuohon suureen ruukkuun. Siinä se on nyt tosissaan innostunut kukkimaan. Surfiniat pitävät riittävästä lannoituksesta ja kuivuneiden kukkien nyppimisestä. 
 
Vaikka syksy onkin ovella, niin puutarhassa kesä vielä osittain jatkuu. Tämän kuvan myötä haluan toivottaa ihanaa syyskuun alkua ja alkavaa työviikkoa! 
 
 


8 kommenttia:

 1. Ihanasti sinulla viellä kukki, On niin suloinen kisuliini tuossa vadissa
  Hyvää syyskuun alkua:)

  VastaaPoista
 2. Samoissa hommissa olen minäkin nyt ollut, jotta keväällä olisi taas mukavampi aloittaa pihatyöt, kun syksyllä on kunnolla kaikki paikat siistitty. Rutikuivaa on ollut, kun heinä-elokuussa ei ole vettä pahemmin satanut. Viime yönä vesihanatkin vihdoin aukesi, ja jonkun aikaa vettä tuli todella rankasti. Tuli kyllä tarpeeseen!

  Peltokorte on yksi ikävimmistä rikkaruohoista. Ei sen kanssa auta paljon muu kuin tehokas myrkky.

  Surfiniasi on vielä hyvin kukassa ja rehevä!:) Minä taidan kohta alkaa viemään pelargonioita talvisäilöön. Yöt on kosteita ja viileitä, eikä oikein tee kasveille hyvää. Hallayötkään eivät varmaan enää ole kovin kaukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole koskaan yrittänyt talvettaa pelargonioita, enkä mitään muutakaan. Nyt meillä olisi varasto, jossa on muutama aste lämmintä talvella, joten voisin kokeilla pelapuita ja ruukkuun istutettua ruusua.

   Poista
 3. Surfinia taitaa olla kestävämpi kuin tavallinen petunia. Petuniani ovat kärsineet viileistä öistä. Kyllä kissa tietää, millaista paikkaa kannattaa arvostaa. Varmasti ruukun lämmin pinta houkutteli Viliä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Surfiniat ovat aika hyvin syksyllä selvinneet, kunhan muistaa kastella ja lannoittaa (ja toki suojaisa paikkakin on tärkeä).

   Poista
 4. Peltokorte on ikävä vieras puutarhassa ja sen hävittäminen on hyvin hankalaa, (jollei melkein mahdotonta) sen syvälle ylettyvien juurien takia. Ariane S on aika tehokas kortteen torjunnassa. Torjunnan joutuu tosin uusimaan. Sitä saa 5 litran purkeissa, ja se säilyy hyvin lämpimässä varastossa vuosikaudet. Poistaa myös tehokkaasti kaikki leveälehtiset rikat, mutta ei vahingoita nurmikkoa. Usein toistettu liekitys on myös tehokas keino. Korte ei myöskään pidä säännöllisestä ja usein toistuvasta kitkennästä. Kortten päälle voi myös laittaa läpinäkymättöman peitteen, jolloin se ei voi yhteyttää valon puutteen takia. Tätä keinoa voi tietenkin käyttää vain kasvittomalla alueella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Tuo torjunta-aine onkin uusi tuttavuus. Täytyypä tutustua siihen elleivät muut keinot auta.

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa ♥